Antena 3 CNN Actualitate Castelul Lonyai, bijuteria renascentistă din Transilvania, uitată în paragină

Castelul Lonyai, bijuteria renascentistă din Transilvania, uitată în paragină

Castelul Lonyai, bijuteria renascentistă din Transilvania, uitată în paragină
28 Sep 2012   •   23:41

La 23 de ani după Revoluţie, bilanţul tinerei democraţii româneşti pare unul mai degrabă negativ. Industria este pe cale de dispariţie, politica s-a tranformat într-un război în care pentru unii nu contează dacă victimă este chiar România iar valorile se sting în uitare şi nepăsare. Antena 3 a decis să nu lase istoria şi arta să piară.

Timp de 3 zile Antena 3 vă arată reportaje realizate în locuri care, în urmă cu 100 de ani, concurau în frumuseţe cu celebra Vale a Loarei, din Franţa.

Cu scârţâit de porţi şi gunoaie care zac între ziduri, vă spunem bun venit la Castelul Lonyai din Medieşul Aurit.

Castelul este acum groapa de gunoi a comunei. Tot ce nu a fost distrus de intemperii, a fost furat de localnici. Autorităţile nu au găsit niciodată bani pentru a consolida edificiul. Aşa se face că acum, turiştii care intră pe poarta castelului pot fi număraţi pe degetele de la o mână.

Situat la 20 de km de Satu Mare, castelul e acum o ruină - un monument inclus în categoria clădirilor de importanţă naţională, dar de soarta căruia nu s-a interesat nimeni în ultimii 40 de ani. A existat o tentativă de consolidare în urmă cu aproape un deceniu - muncitorii au montat zăbrele de lemn la ferestre, sperând astfel că zidurile nu se vor surpa. Au bătut cuie şi au plecat.

Doar frontispiciul mai aminteşte acum de acele vremuri. Statul român este cel care ar fi trebuit să se ocupe de refacerea clădirii. Dar autorităţile nu se grăbesc să ia măsuri.

Zeci de ani a durat şi până când autorităţile au început reabilitarea cetăţii Rupea. Între timp, porţile au fost ferecate, iar pe drumul de acces, proaspăt asfaltat, nu trece nimeni. Cetatea e cufundată în tăcere. 

La castelul Bethlen Criş ajungi după ce străbaţi drumuri pline de hârtoape. Dincolo de porţile de metal, pe care scrie că edificiul e proprietate privată, se găseşte o clădire în paragină.

Cândva, castelul a fost renumit în întreaga Europă. Nu exista nobil care să nu fi auzit de castelul Bethlen. Acum, puţin din cei care trec prin zonă, zăbovesc aici.

Statul şi-a luat mâna de pe proprieate. Clădirea a fost retrocedată moştenitorilor în 2007. De atunci,  proprietarii încearcă să-l refacă cu forţe proprii, însă turiştii sunt puţini iar încasările din bilete aproape inexistente. 

La Drăuşeni, un alt peisaj dezolant. Străzi pustii, case în paragină. Iar peste toate veghează biserca fortificată. O clădire istorică, abandonată de zeci de ani.

Sunt doar câteva dintre monumentele României,  abandonate de autorităţi.

E istoria noastră de care se alege praful. 

În timp ce noi dăm cu piciorul turiştilor şi banilor pe care i-am putea aduce în ţara, francezii fac avere cu impresionantele castele de pe valea Loarei. 

Lungă de 280 km, cu o supraţaţă de peste 85 de mii de hectare,  Valea Loarei este locul  cu cea mai mare densitate de castele din Europa. Toate au fost refăcute şi au devenit cele mai fotografiate monumente din lume deoarece milioane de turişti ajung, în fiecare an, în Franţa.

În medie, un bilet costă în jur de 15 euro. Iar un sejur la unul dintre castele porneşte de la 450 de euro, de persoană. E o zonă turistică profitabilă, pentru ca francezii ştiu să-şi valorifice istoria.




×
Subiecte în articol: castel
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close