Antena 3 CNN Actualitate Cât de sigur va fi vaccinul anti-COVID-19? Va avea efecte adverse? Răspunsul profesorului Alexandru Rafila

Cât de sigur va fi vaccinul anti-COVID-19? Va avea efecte adverse? Răspunsul profesorului Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a afirmat, vineri, la Antena 3, că viitorul vaccin anti-COVID-19 va fi sigur din punctul de vedere al siguranței și al reacțiilor adverse, dar va trebui să vedem dacă va fi într-adevăr eficient.

Cât de sigur va fi vaccinul anti-COVID-19? Va avea efecte adverse? Răspunsul profesorului Alexandru Rafila
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    11 Sep 2020   •   20:30

"El va fi sigur, din punct de vedere al siguranței, din punct de vedere al reacțiilor adverse. Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul și, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienți sau la diferite grupe de vârstă.

Pentru că, de obicei, un vaccin la o persoană vârstnică, de exemplu, trebui administrat cu o concentrație ceva mai mare, vârstnicul reacționează mai puțin bine decât un copil sau un tânăr. Așa că este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan, este posibil ca unele să fie recomandate pentru persoane vârstnice, altele pentru copii.

Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă și este posibil ca și modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară", a spus profesorul Alexandru Rafila, la "Punctul de Întâlnire".

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul pentru a treia faza a vaccinului anti-Covid din motive de siguranță, poate fi un lucru bun și un apel de trezire, pemtru că dezvoltarea unui vaccin nu este întodeuna un drum drept și rapid, scrie CNBC.

„Cred că acesta este un lucru bun, poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a declarat, joi, dr. Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS, în timpul uneu conferințe de presă susţinută la sediul organizaţiei de la Geneva.

OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, dar trebuie așteptate mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile, a mai spus Swaminathan.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin COVID-19
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close