Antena 3 CNN Actualitate Cât ne costă anul acesta conservele şi muraturile

Cât ne costă anul acesta conservele şi muraturile

Cât ne costă anul acesta conservele şi muraturile
23 Sep 2007   •   09:59

Seceta de anul acesta se va simţi şi în cămară. Conservele sunt mult mai scumpe în această toamnă. Legumele necesare pentru murături şi zacuscă ajung să coste aproape cât salariul mediu pe economie. Numai pentru preparea gogoşarilor trebuie să scoatem din buzunare aproape 120 de lei.

Preţurile mari din piaţă le-au determinat pe multe femei să se răzgandească în privinţa conservelor pentru iarnă. Gospodinele au două motive să renunţe la tradiţionalele murături: pe de o parte, preţul foarte mare al legumelor, şi, pe de altă parte, gustul anost al acestora, majoritatea fiind de import.

Totuşi, pentru cele care nu renunţă la tradiţie, şi vor să pună conserve, un kilogram de castraveti costă în piaţă în jur de 3 lei şi 50 de bani. Gogonelele se vând cu 1 leu şi 50 de bani, pentru gogoşari sau kapia preţul minim pentru un kilogram este de 4 lei şi 50 de bani, iar kilogramul de varză este de cel puţin 2 lei. Verdeţurile costă în medie 1 leu legătura şi ceva mai ieftină este ceapa, care costă 1 leu şi 5 bani kilogramul. Un calcul simplu arată că pentru prepararea a două borcane a câte 8 kg cu gogoşari muraţi, aşa cum se prepară în mod tradiţional, unei gospodine îi trebuie 20 de kg. Cum un kilogram de gogoşari costă cinci lei, pentru 20 de kilograme plătim 100 de lei.

La această cantitate este nevoie de 2 litri de oţet, adică 4 lei, minimum 6 rădăcini de hrean, adica 9 lei şi alte mirodenii. Costul total pentru aceste murături se ridică la circa 120 de lei. În acest timp, în supermarketuri o conservă de castraveţi acri sau gogoşari poate fi cumpărat, la preţ de promoţie cu 2 lei. Preţuri mari la legume sunt în toată ţara, iar cei mai afectaţi sunt pensionarii, care trebuie să îşi împartă banii între costurile de întreţinere şi cele de medicamente.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close