Seceta
de anul acesta se va simţi şi în cămară. Conservele sunt
mult mai scumpe în această toamnă. Legumele necesare pentru
murături şi zacuscă ajung să coste aproape cât salariul
mediu pe economie. Numai pentru preparea gogoşarilor trebuie să
scoatem din buzunare aproape 120 de lei.
Preţurile mari din
piaţă le-au determinat pe multe femei să se răzgandească în
privinţa conservelor pentru iarnă. Gospodinele au două motive să
renunţe la tradiţionalele murături: pe de o parte, preţul foarte
mare al legumelor, şi, pe de altă parte, gustul anost al acestora,
majoritatea fiind de import.
Totuşi, pentru cele care nu
renunţă la tradiţie, şi vor să pună conserve, un kilogram de
castraveti costă în piaţă în jur de 3 lei şi 50 de
bani. Gogonelele se vând cu 1 leu şi 50 de bani, pentru
gogoşari sau kapia preţul minim pentru un kilogram este de 4 lei şi
50 de bani, iar kilogramul de varză este de cel puţin 2 lei.
Verdeţurile costă în medie 1 leu legătura şi ceva mai
ieftină este ceapa, care costă 1 leu şi 5 bani kilogramul. Un
calcul simplu arată că pentru prepararea a două borcane a câte
8 kg cu gogoşari muraţi, aşa cum se prepară în mod
tradiţional, unei gospodine îi trebuie 20 de kg. Cum un
kilogram de gogoşari costă cinci lei, pentru 20 de kilograme plătim
100 de lei.
La această cantitate este nevoie de 2 litri de
oţet, adică 4 lei, minimum 6 rădăcini de hrean, adica 9 lei şi
alte mirodenii. Costul total pentru aceste murături se ridică la
circa 120 de lei. În acest timp, în supermarketuri o
conservă de castraveţi acri sau gogoşari poate fi cumpărat, la
preţ de promoţie cu 2 lei. Preţuri mari la legume sunt în
toată ţara, iar cei mai afectaţi sunt pensionarii, care trebuie să
îşi împartă banii între costurile de întreţinere
şi cele de medicamente.
Antena 3