Antena 3 CNN Actualitate Cătălin Predoiu, dezvăluiri bombă în scandalul arhivelor SIPA: Săreau geamurile din CSM când vorbeai de SIPA

Cătălin Predoiu, dezvăluiri bombă în scandalul arhivelor SIPA: Săreau geamurile din CSM când vorbeai de SIPA

Cătălin Predoiu, dezvăluiri bombă în scandalul arhivelor SIPA: Săreau geamurile din CSM când vorbeai de SIPA
Sursa foto: Foto: Catalin Predoiu/ Facebook
18 Mai 2017   •   13:26

Cătălin Predoiu a dezvăluit, într-un interviu acordat ziare.com, că la preluarea mandatul său la Ministerul Justiției, în 2008, a găsit comisia pentru SIPA gata constituită, precum și un raport al comisiei de inventariere în care nu erau date secrete, ci era descrisă doar activitatea comisiei.

Declarațiile fostului ministru au fost prezentate de Oana Zamfir, la emisiunea Obiectiv, de la Antena 3.

”Am găsit comisia constituită şi am constatat că expirase termenul pentru inventariere, prevăzut de HG 127/2006, de înfiinţare, şi prelungit până pe 30 iunie 2006 prin HG 586/2006. Termenele de inventariere stabilite, la fel ca întreg procesul de altfel, au fost nerealiste. (...) Raportul a fost o dare de seamă, nu a descris nimic pe fondul lucrurilor. Dacă cineva îşi imaginează că acel raport conţinea date despre dosarele din arhiva SIPA, se înşală. Raportul descrie activitatea membrilor comisiei, ce au făcut, cum au procedat. Şi nici nu putea fi altfel cât timp inventarierea nici măcar nu s-a finalizat”, a spus Predoiu.

Întrebat ce a făcut cu raportul, Cătălin Predoiu a afirmat că un exemplar a rămas la biroul Documente Secrete de la minister şi unul a fost trimis la secretariatul CSAT.

”HG 127/2006 vorbeşte despre faptul că activitatea acestei comisii se încheie cu o predare a lucrărilor la Arhivele Naţionale sau instituţii din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, cu avizul CSAT. Iar Legea privind securitatea naţională, nr. 51/91, vorbeşte despre atribuţiile MJ în domeniul securităţii naţionale şi trimite la CSAT ca organ coordonator al instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Deci implicit aici intră şi arhiva SIPA”, a spus Predoiu.

Întrebat de reporter daca nu cumva a fost încălcată HG, având în vedere că inventarierea nu s-a făcut, iar arhiva nu a fost predată, fostul ministru al Justiției a răspuns: ”Devenise caducă pentru că a expirat termenul de inventariere fără ca ea să se producă, aşa că HG nu se mai putea aplica. Peste termenul prevăzut nu mai puteai intra în arhiva. De aia spun că procesul a fost prost gândit încă din 2006. E greu de crezut că în 180 de zile poţi să inventariezi un asemenea fond arhivistic. Aşa că am intrat într-un vid legislativ. În plus, acest fond arhivistic produs de un serviciu de informaţii urma să fie inventariat de angajaţi ai Ministerului Justiţiei fără nicio calificare în domeniul informaţiilor”.

 

 

×
Subiecte în articol: Catalin Predoiu Oana Zamfir obiectiv
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close