Generalul Cătălin Ranco Pițu a fost numit, în 2020, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anterior numirii în funcție a ocupat poziții de conducere și de execuție în cadrul Judecătoriei Oravița (Jud. Caraș Severin), Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara și Secției Parchetelor Militare, având vechimea în magistratură de 23 de ani.
El este cel care a semnat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, compus din 3.000 de volume, numit generic "Revoluţia Română din decembrie 1989”.
Dosarul a vizat trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României şi generalul (rtr.) Rus Iosif, fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.
În perioada în care îndeplinea funcția de procuror la Tribunalul Militar din Timișoara, Cătălin Ranco Pițu a decis să vină la Secția Parchetelor Militare pentru a lucra în dosarul Revoluției.
După o anchetă amplă, generalul Cătălin Ranco Pițu a întocmit actul de acuzare în Dosarul Revoluției.
Prezent în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3 CNN, generalul a vorbit despre detaliile neștiute ale Revoluției din 1989, dar și despre secretele căderii lui Nicolae Ceaușescu.
Generalul spune că militarii MApN dețineau benzi cu sunete de joasă frecvență, care provocau senzație de rău în stomac, pentru a provoca panică în rândul mulțimii din Piața Revoluției, în timpul discursului celebru de la balcon al lui Nicolae Ceaușescu.
"Am discutat cu zeci de martori, persoane cât se poate de credibile, oameni maturi la nivelul lui decembrie 89 și cu toții mi-au spus că acea senzație profundă de panică, o durere la nivelul stomacului, s-a resimțit în momentul în care prin difuzoarele din Piața Palatului a fost pusă acea bandă magnetică", a povestit Generalul Cătălin Ranco Pițu, la Antena 3 CNN.