Antena 3 CNN Actualitate Cazul Chelaru: eşecul DNA în valoare de 3,5 miliarde de lei

Cazul Chelaru: eşecul DNA în valoare de 3,5 miliarde de lei

Cazul Chelaru: eşecul DNA în valoare de 3,5 miliarde de lei
19 Noi 2007   •   09:11

Pe 13 noiembrie 2005, Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat un flagrant în urma căruia mai multe persoane au fost acuzate de dare şi luare de mită, precum şi de trafic de influenţă. După doi ani de judecată şi după multe controverse, acţiunea DNA a rămas fără finalitate, iar suma care s-a cheltuit fiind de 3,5 miliarde de lei. Urmărirea penală a lui Mircea Preda Chelaru (foto), fiul generalului Mircea Chelaru, şi a altor 4 persoane a început în urmă cu 2 ani, în urma unui autodenunţ. Iniţial, dosarul extrem de stufos a fost soluţionat de judecători cu sentinţă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru trei dintre inculpaţi, printre ei şi Mircea Preda Chelaru.

Din acest punct lucrurile s-au complicat şi a început o adevărată nebunie a contradicţiilor între acuzaţi şi DNA, în urma căreia procurorii au trebuit să se recunoască învinşi, susţin cei de la Jurnalul Naţional. Motivul este reprezentat de gafele făcute de procurori pe tot parcursul anchetei, în condiţiile în care, potrivit unor surse din interiorul DNA, citate de jurnalişti, pentru instrumentarea dosarului s-au cheltuit 3,5 miliarde de lei vechi.

În fotografiile realizate în momentul flagrantului faţa lui Chelaru nu apare nicăieri, iar pe casetele înregistrate replicile lui Chelaru sunt neinteligibile. În acest context, Înalta Curte de Casaţie, a dispus ca respectivele casete să nu fie folosite ca mijloace de probă. Cu toate acestea, DNA le-a folosit după care le-a distrus, considerând că nu reprezintă probă în proces, susţin jurnaliştii.

În urma acestui lung şir de gafe, DNA a pierdut recursul formulat de Chelaru. La începutul lunii octombrie 2007, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea condamnări.

Mircea Preda Chelaru susţine că a fost victima unui joc politic, cel vizat fiind de fapt, tatăl său. "Am fost hărţuit degeaba doi ani. DNA m-a umilit în condiţiile în care probele administrate de procurori nu aveau susţinere. M-au ţinut în arest cu lampa în ochi, fără să am posibilitatea să cer un avocat sau să dau un telefon", le-a declarat Chelaru celor de la Jurnalul Naţional.
Foto: Jurnalul Naţional

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close