Antena 3 CNN Actualitate Cazul FNI, un exemplu negativ despre cum merge justiţia din România

Cazul FNI, un exemplu negativ despre cum merge justiţia din România

Cazul FNI, un exemplu negativ despre cum merge justiţia din România
11 Mar 2008   •   09:15

O singură persoană se află în arest, Ioana Maria Vlas, care nu conteneşte să ceară aducerea în faţa instanţei a lui Sorin Ovidiu Vântu, perceput ca principalul beneficiar al banilor de la FNI. Acesta face însă manevre disperate pentru a nu ajunge în instanţă. Între timp, peste 13.000 de păgubiţi aşteaptă să li se facă dreptate.

Procesul FNI rămâne nerezolvat după ani buni în care s-a plimbat prin diferite instanţe. Şi asta în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului român încă din urmă cu 8 ani o soluţie juridică pentru despăgubirea deponenţilor din fondurile celor responsabili. Singura persoană aflată în arest în dosarul FNI este Ioana Maria Vlas care cere în mod insistent aducerea lui Vântu în faţa instanţei. În opinia ei, acesta este principalul artizan al prăbuşirii fondului.

Vântu însă face manevre disperate pentru a nu fi adus în instanţă. Contactul cu justiţia este periculos mai ales pentru un om cu trecutul lui Sorin Ovidiu Vântu, atrag atenţia cei de la Jurnalul Naţional, care amintesc că în tinereţe, acesta a cunoscut rigorile penitenciarului, unde a ispăşit o pedeapsă pentru furt. Deşi este un personaj public, autorităţile îl citează la adrese de negăsit. Ultima oară a fost impusă măsura aducerii lui de către Poliţie la şedinţa instanţei din 17 martie.

În urma tunului de la FNI mai mult de 13.000 de persoane au fost prejudiciate de o sumă colosală: peste 25 de miliarde de lei. Banii de la FNI pur şi simplu s-au evaporat. În schimb, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns proprietarul grupului de presă Realitatea-Caţavencu. Faptul că Trustul are o orientare vădit pro-Băsescu îşi are poate rădăcina şi în constrângerile la care trebuie să facă faţă patronul, atrag atenţia jurnaliştii. De aceea cei de la Jurnalul Naţional consideră că este timpul ca organizaţiile profesionale ale ziariştilor, societatea civilă, clasa politică să propună o lege care să blocheze accesul la proprietatea mass-media a celor care au comis acte antisociale.

Aşa cum şi bancherii care fraudează sistemul au interdicţie de a mai lucra în branşă. Ar fi un act menit să însănătoşească societatea românească şi să asigure instituţiilor mass-media libertatea de exprimare, concluzionează cei de de la Jurnalul Naţional.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close