Antena 3 CNN Actualitate Cazul românului răpit de TERORIŞTI în Burkina Faso. Victor Ponta şi Klaus Iohannis, întâlnire de urgenţă la Cotroceni

Cazul românului răpit de TERORIŞTI în Burkina Faso. Victor Ponta şi Klaus Iohannis, întâlnire de urgenţă la Cotroceni

Cazul românului răpit de TERORIŞTI în Burkina Faso. Victor Ponta şi Klaus Iohannis, întâlnire de urgenţă la Cotroceni
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Mai 2015   •   07:20

Premierul şi preşedintele s-au întâlnit de urgenţă, pentru a discuta situaţia românului răpit de o grupare islamistă din Burkina Faso. Teroriştii care au revedincat răpirea îndeamnă Guvernul să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului.

Înregistrarea cu liderul grupării jihadiste a fost publicată de presa din Mauritania. Românul Iulian Gherguţ este ţinut ostatic de 56 de zile.

Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune susţine că îl deţine pe românul răpit în luna aprilie, în Burkina Faso. Anunţul a fost făcut printr-o înregistrare audio, semnată de cel care se prezintă noul lider terorist.

"Suntem gruparea Al-Mourabitoun şi cerem Guvernului României să-si asume întreaga responsabilitate pentru negocierile privind ostaticul român. Şi Guvernul României va purta întreaga responsabilitate penrtu soarta ostaticului, în cazul în care întârzie sau nu face nicio acţiune pentru eliberarea ostaticului", spune liderul teroriştilor.

Înregistrarea cu romanul răpit a fost făcută publică de agentia de presă mauritană Al-Akhbar.

Celula de criză de la MAE  a anuntat ca analizează mesajul audio.

"În cazul in care se va confirma autenticitatea mesajului, celula de criză precizează că lansarea unor astfel de mesaje în spatiul public, se încadrează în tiparul obisnuit al situaţiilor de acest gen", se arată într-un comunicat MAE.

Situatia românului ţinut ostatic a fost discutată şi la Palatul Cotroceni, de premierul Victor Ponta si preşedintele Klaus Iohannis.

Un element esenţial în povestea răpirii cetăţeanului român în Burkina Faso este cel al responsabilităţii angajatorului, scrie Radu Tudor pe blogul personal. Mina la care lucra românul este exploatată de ceăţeanul australian de origine română Frank Timiş.

Un miliardar controversat, aflat la începutul anilor 2000 şi intr-o relaţie de sponsor-colaborator al serviciilor secrete româneşti. Radu Tudor susţine că înaintea statului român, patronul este primul responsabil de securitatea oamenilor pe care-i angajează în zone de conflict.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close