Antena 3 CNN Actualitate CCR: Guvernul nu poate lua înapoi banii acordaţi primăriilor dacă acestea au datorii. Textul ordonanţei, neconstituţional

CCR: Guvernul nu poate lua înapoi banii acordaţi primăriilor dacă acestea au datorii. Textul ordonanţei, neconstituţional

CCR: Guvernul nu poate lua înapoi banii acordaţi primăriilor dacă acestea au datorii. Textul ordonanţei, neconstituţional
Sursa foto: Foto: businesscoach.com
24 Mai 2012   •   17:14

Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale, informează Mediafax.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate" - este textul declarat neconstituţional de către CC.

În cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţiei, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.
   
Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.

Ulterior, surse din cadrul Curţii Constituţionale au precizat pentru gandul.info că, în urma acestei decizii, Guvernul Ponta nu poate lua înapoi primăriilor banii necheltuiţi, acordaţi de fostul Cabinet Ungureanu, dacă unităţile respective au datorii sau de cofinanţat proiecte cu finanţare externă nerambursabilă.

Astfel, dacă administraţiile locale înregistrează arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital sau angajate cofinanţări, ele păstrează banii, au explicat aceleaşi surse

În 8 mai, în prima şedinţă a Executivului condus de Victor Ponta a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului cel târziu până la sfârşitul acestei săptămâni fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close