Antena 3 CNN Actualitate CCR: Pensiile NU se taie, salariile ar putea fi reduse. Vezi articolele neconstituţionale

CCR: Pensiile NU se taie, salariile ar putea fi reduse. Vezi articolele neconstituţionale

CCR: Pensiile NU se taie, salariile ar putea fi reduse. Vezi articolele neconstituţionale
25 Iun 2010   •   11:12

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) s-au pronunţat, vineri, asupra celor două legi de austeritate pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. După o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a două zile, aceştia au decis că legile sunt parţial neconstituţionale. Mai exact, judecătorii au respins câteva articole din cele două legi. Unul dintre acestea este Articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar,  articol prin care se decidea tăierea pensiilor cu 15%. Un alt articol respins parţial se referă la tăierea pensiilor magistraţilor. Este vorba despre litera "c" din Articolul 1 al Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Citeşte aici decizia CCR privind legile de austeritate

Practic, acest lucru înseamnă că tăierea pensiilor este parţial neconstituţională, ea nemaifiind posibilă. Cât priveşte restul articolelor din lege, rămâne de văzut dacă Parlamentul se va pronunţa doar pentru modificarea Articolului 9 sau va reface în totalitate legea.

 

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, ?dispoziţiile art.1-8 şi cele ale art.10-17 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt constituţionale?.

În schimb, ?dispoziţiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituţionale? se arată în comunicatul emis de Curtea Constituţională..

În ceea ce priveşte Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, CCR a stabilit că actul normativ este constituţional în raport cu criticile formulate de cei 37 de senatori, dar ?dispoziţiile art.1 lit.c) sunt neconstituţionale, în raport cu prevederile constituţionale indicate în sesizare de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie?.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Articol respins de CCR în Legea care prevede tăierea salariilor:

Art. 9 ?(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%.

(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.

Articol parţial respins din Legea care prevede tăierea pensiilor:

Art. 1- Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale;
d) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
e) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
f) pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
g) pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;
h) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
i) pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi;


În urma deciziei CCR, cele  două legi se  reîntorc la Parlament  spre a fi modificate în punctele  găsite de Curte ca neconstituţionale, urmând ca după armonizarea cu punctul de vedere exprimat de judecătorii acestei instituţii şi adoptarea lor în plenul reunit, să fie trimise preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare. Potrivit Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.


Cele două legi pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea sunt Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Acestea fuseseră atacate la CCR cu cinci sesizări.

Două dintre sesizări au fost depuse de magistraţii Curţii Supreme şi vizau reducerea pensiilor şi salariilor bugetarilor, dar şi a pensiilor speciale. PSD a sesizat Curtea în cazul Legii care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. De asemenea, PSD a contestat şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale. A cincea sesizare a venit de la PNL şi viza legalitatea Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Judecătorii Curţii amânaseră pronunţarea deciziei pentru vineri, după ce, joi, şedinţa a durat aproape şase ore. Aceasta a fost prima şedinţă în noua formulă, după numirile lui Mircea Minea şi a Iuliei Motoc, susţinuţi de actuala Putere, şi alegerea lui Augustin Zegrean, fost senator PDL, ca preşedinte al instanţei constituţionale.

Foto: Intact Images

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță ploi însemnate și frig, în mare parte din țară
x close