Antena 3 CNN Actualitate CE avertizează: privatizarea Distrigaz şi Electrica ar putea încălca normele comunitare

CE avertizează: privatizarea Distrigaz şi Electrica ar putea încălca normele comunitare

CE avertizează: privatizarea Distrigaz şi Electrica ar putea încălca normele comunitare
17 Oct 2008   •   09:03

Măsurile adoptate de stat în cazul privatizării Distrigaz şi Electrica pot încălca normele comunitare. Avertismentul vine din partea Comisiei Europene şi a fost transmis deja Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Atenţionarea oficialilor de la Bruxelles se referă la anumite clauze incluse în contractele de privatizare Distrigaz Sud şi Nord şi Electrica Dobrogea şi Banat, care ar restricţiona libera circulaţie a capitalurilor dar şi libertatea de stabilire.
Cele două companii de stat au fost privatizate încă din vara anului 2005, când au trecut în proprietatea Gaz de France, respectiv în proprietatea grupului Enel. În ambele cazuri, statul a vândut 51% din acţiuni şi a impus prin contractul de privatizare o serie de condiţii restrictive. Spre exemplu, Enel nu poate vinde, timp de patru ani, nicio acţiune de la Electrica fără acordul scris al statului, atât timp cât acesta deţine o participaţie de cel puţin 25%.
În plus, deciziile privind divizarea societăţilor, schimbarea sediului acestora în afara României ori diverse fuziuni care ar determina schimbarea controlului asupra celor două filiale nu pot fi luate fără acordul statului român. Mai precis, şansele de achiziţionare a unui pachet majoritar de către un acţionar din alt stat membru, precum şi participarea efectivă a acestuia la conducerea societăţii sunt reduse considerabil prin aceste clauze contractuale. Ceea ce contravine prevederilor Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, referitor la libera circulaţie a capitalurilor.
În acest context, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a luat în calcul mai multe variante, pentru a se alinia la cererile Comisiei Europene. Printre soluţii, propunerea unui calendar de diminuare a participaţiei statului sub 25% şi demararea negocierilor cu acţionarii majoritari pentru modificarea contractului de privatizare.
Antena3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close