Antena 3 CNN Actualitate CE avertizează România în cazul numărului unic de urgenţă

CE avertizează România în cazul numărului unic de urgenţă

CE avertizează România în cazul numărului unic de urgenţă
07 Apr 2008   •   19:07

Comisia Europeană cere guvernului de la Bucureşti să rezolve în cel mult 2 luni problemele legate de numărul unic de urgenţă 112. Dacă nu se va întâmpla aşa va fi sesizată Curtea Europeană de Justiţie. Problema principală constă în faptul că informaţiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt încă puse la dispoziţia serviciilor de urgenţă în cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile. Comisia Europeană (CE) a avertizat joi că această notificare reprezintă ultima etapă înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie.

"Comisia trimite un ultim avertisment Bulgariei şi României cu privire la numărul 112. Într-o nouă rundă de proceduri privind încălcarea dreptului comunitar pentru normele UE în domeniul telecomunicaţiilor, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat Bulgariei şi României (a doua etapă şi ultima înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie). În ambele ţări, numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112 funcţionează în continuare în mod necorespunzător", se arăta într-un comunicat al Comisiei Europene.

Conform Vivianei Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii, normele UE în domeniul telecomunicaţiilor cer ca statele membre să garanteze că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

"Deşi numărul 112 este disponibil în România, se trimite un aviz motivat, deoarece informaţiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt încă puse la dispoziţia serviciilor de urgenţă în cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile", a spus oficialul european.

Guvernul a anunţat, în luna martie, după aprobarea unei ordonanţe de urgenţă, că va finanţa sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă 112 de la bugetul de stat, timp de cinci ani, cu o sumă anuală de 38 milioane lei, şi va conferi Ministerului Comunicaţiilor şi Autorităţii de Reglementare atribuţii suplimentare pentru reducerea numărului de apeluri false.

Executivul a decis totodată ca amenda minimă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 să fie majorată de cinci ori, de la 100 lei, limită stabilită în 2002, la 500 lei. Borbely Karoly, ministrul Comunicaţiilor a precizat că, anul trecut, în sistemul numărului unic de urgenţă 112 au fost înregistrate 33 milioane de apeluri false din totalul de 36 de milioane primite.

Karoly a declarat, în urmă cu două săptămâni, că va fi posibilă localizarea persoanelor care apelează numărul unic de urgenţă 112, pe o rază de un kilometru.

Ministrul a precizat că serviciul de localizare va fi funcţional din vara acestui an, după încheierea unui acord între operatorii de telefonie mobilă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), operatorul sistemului naţional pentru apeluri de urgenţă 112.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close