Antena 3 CNN Actualitate Românii evacuaţi din infernul din Afganistan s-au întors acasă

Românii evacuaţi din infernul din Afganistan s-au întors acasă

Cei 15 români extraşi din Afganistan, au ajuns în ţară. Aeronava militară a aterizat sâmbătă, la Baza 90 de pe Aeroportul Otopeni.

Românii evacuaţi din infernul din Afganistan s-au întors acasă
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
de Roxana Ciucă    |    21 Aug 2021   •   13:23

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care în ultimele zile a evacuat cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, a aterizat sâmbătă, la ora 13.00, pe aeroportul Otopeni.

Avionul a fost întâmpinat de miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă.

Președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj după ce aeronava care a evacuat cetățeni români din Afganistan a ajuns la București.

Salut revenirea în țară a 15 cetățeni români, este de remarcat efortul autorităților, a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a vorbit despre românii evacuați din Afganistan și despre intervenția autorităților din România.

"Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe. Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, și este cu atât mai important de remarcat efortul autorităților române pentru derularea cu succes a misiunilor”, scrie în mesajul președintelui Klaus Ioahannis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Celula de criză interinstituțională, activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informații Externe, la care participă și Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații, a derulat acțiuni ample și dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a cetățenilor altor state partenere, a mai spus șeful statului. El a adăugat faptul că autoritățile vor încerca să evacueaze și alte persoane aflate încă în Afganistan.

„Am fost informat în permanență de Celula de criză interinstituțională despre derularea acțiunilor de evacuare a cetățenilor români și cetățenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România. Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor noștri care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă", a precizat președintele României.

De asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj chiar de pe pista aeroportului.

"Vreau să urez bun venit cetățenilor români repatriați din Afganistan.. Am fi procedat la fel chiar dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român... Afganistan este acum un loc al disperării și al suferinței umane. Vom continua acțiunea și demersurile noastr", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, s-a adresat și el celor prezenți la aeroportul Otopeni.

"Doresc să-i mulțumesc Ministrului de Externe pentru modul cum a coordonat această celulă de criză, și celorlalte instituții implicate, astăzi această celulă există și o putem utiliza", a spus Nicolae Ciucă.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close