Antena 3 CNN Actualitate Cel mai mare cascador român, Szoby Cseh, a fost colaborator al Securităţii

Cel mai mare cascador român, Szoby Cseh, a fost colaborator al Securităţii

Cel mai mare cascador român, Szoby Cseh, a fost colaborator al Securităţii
Sursa foto: Foto: n24plus.ro
27 Ian 2011   •   19:48

A reuşit să fenteze moartea de zeci de ori, dar nu şi Securitatea. Szoby Cseh, cel mai cunoscut cascador din România, a fost colaborator al Securitatii Statului. E un verdict dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Cascadorul recunoaşte acest episod din viaţa sa şi povesteşte cum a crezut că lucrând cu Securitatea avea să salveze cinematografia.

Szoby Cseh a fost racolat de Securitate în decembrie 1978. A semnat angajamentul şi a primit un numele de cod Sabin. A fost ales pentru că era în relaţii bune cu ai săi colegi de la studioul cinematografic. N-a refuzat colaborarea, spune cascadorul, pentru că a crezut că aşa poate lupta împotriva corupţiei din cinematografie.

Potrivit arhivelor Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, relaţia dintre cascador şi Securitate a mers bine. Caraterizările date de ofiţerii temutei instituţii vorbesc un informator care îşi făcea bine treaba.

 


"De la ultima analiză şi până în prezent informatorul <> a furnizat un număr de nouă materiale informative (...) Este un informator cu posibilităţi informative, sincer, cinstit, ataşat de organele noastre." spunea despre el un angajat al Securităţii, într-o notă informativă.

Printre cei despre care Szoby Cseh a scris s-au numărat şi colegii care vroiau să fugă în străinătate, dar şi directorul de la Buftea, pe care cascadorul îl acuză şi astăzi că lua şpagă.

Szoby Cseh este unul dintre cei mai importanţi cascadori români din toate timpurile. După ce a debutat în filmul Dacii în regia lui Sergiu Nicolaescu, numele luia fost văzut pe genericul tuturor filmelor care au conţinut scene de luptă sau acţiune.

×
Subiecte în articol: cascador
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close