Antena 3 CNN Actualitate Cele 4 sectoare de drum pentru care trebuie sa platesti taxa de pod in Romania!

Cele 4 sectoare de drum pentru care trebuie sa platesti taxa de pod in Romania!

Cele 4 sectoare de drum pentru care trebuie sa platesti taxa de pod in Romania!
14 Aug 2018   •   21:20

Pe langa rovinieta, in tara noastra mai exista o taxa pe care soferii trebuie sa o plateasca daca vor sa traverseze anumite sectoare de drum. Vorbim despre taxa de pod, care se aplica pe patru poduri peste Dunare:

1. Podul Fetesti - Cernavoda. Numit initial "Regele Carol I", apoi "Anghel Saligny", acest pod a fost construit in perioada 1890 - 1895, cu scopul de a asigura legatura feroviara dintre Bucuresti si Constanta. Astazi, acest pod este monument istoric, fiind dezafectat in 1987. In prezent, legatura dintre Fetesti si Cernavoda se realizeaza pe doua poduri, unul feroviar si unul rutier.

Cel rutier este situat pe Autostrada Soarelui, fiind de departe cel mai tranzitat pod din Romania, in special in sezonul estival, intrucat asigura accesul catre litoral. Taxa de pod Fetesti - Cernavoda variaza in functie de tipul autovehiculului si de numarul de treceri, pornind de la 13 Lei pentru o trecere pentru autoturisme si ajungand la 91 de Lei pentru o trecere pentru TIR-uri mai grele de 12 tone si cu mai mult de 4 axe.

Statul roman pune la dispozitia soferilor patru modalitati de a plati taxa de pod Fetesti - Cernavoda: direct la statia de taxare situata la kilometrul 144 al Autostrazii Soarelui, prin SMS, la benzinarii sau online. Primele trei modalitati au, insa, neajunsuri: daca optezi pentru plata directa vei pierde ore intregi la coada, daca alegi varianta prin SMS vei achita o taxa suplimentara, iar la benzinarie poti avea surpriza neplacuta ca sistemul informatic sa fie nefunctional si sa nu poti finaliza operatiunea.

In aceste conditii, singura varianta viabila de a plati taxa de pod este online, pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Aici, tot ce trebuie sa faci este sa alegi modalitatea de plata si sa introduci datele tale si ale masinii si vei achita peajul in doar 2 minute, fara taxe suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti creezi un cont.

2. Podul Giurgiu - Ruse. Acest pod, supranumit "Podul Prieteniei", leaga Romania de Bulgaria. Inaugurat in 1954, podul are 2,8 kilometri lungime si este dotat cu doua benzi pe sens pentru traficul rutier si o banda pe sens pentru traficul feroviar. Sectiunea centrala, care poate fi ridicata pentru a permite trecerea navelor de dimensiuni mari, se afla in administrarea Romaniei.

Taxa de pod Giurgiu - Ruse are o valoare cuprinsa intre 28 de Lei si 170 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului.

3. Podul Calafat - Vidin. Si acest pod uneste Romania si Bulgaria, fiind parte a coridorului paneuropean care porneste din Dresda si ajunge in Istanbul, respectiv Salonic. Pentru a traversa acest pod inaugurat in 2013, taxa porneste de la 27 de Lei si ajunge pana la 167 de Lei pentru o trecere.

4. Podul Giurgeni - Vadu Oii. Podul uneste comuna Giurgeni (jud. Ialomita) si satul Vadu Oii din apropierea orasului Harsova (jud. Constanta). Constructia, finalizata in 1971, are 1,5 kilometri lungime si 17 metri latime. Taxa de pod Giurgeni - Vadu Oii are o valoare cuprinsa intre 11 Lei si 64 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close