Antena 3 CNN Actualitate Cum a fost scăpat celebrul mafiot basarabean, Nicu Patron, de autorităţile române

Cum a fost scăpat celebrul mafiot basarabean, Nicu Patron, de autorităţile române

Reprezentantul mafiei ruse la Chișinău, Ion Gușan, zis Nicu Patron, a fost dat în urmărire de Poliția Română, după ce a dispărut fără urmă. Iată cum a fost scăpat de autorităţile române.

Cum a fost scăpat celebrul mafiot basarabean, Nicu Patron, de autorităţile române
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   20:12

Considerat unul dintre cei mai periculoși infractori basarabeni, după ce a primit titlul de hoț în lege de la șefii mafiei ruse, statut care îl face membru cu drepturi depline în cadrul sângeroase organizații criminale internaționale Ion Gușan, zis Nicu Patron, se stabilise într-un stat din apropiere de București, în Dudu, județul Ilfov.

Numele de Ion Gușan s-a făcut auzit pentru prima dată în România în 2012 când s-a vorbit despre faptul că ar fi intermediat angajarea de către frații Bogdan și Răzvan Mararu, din Piatra Neamț, a ucigașului Vitalie Proca, pe care l-au tocmit să-l asasineze pe rivalul lor, Puiu Mironescu.

Aflat pe teritoriul României, Nicu Patron a investit în operaționalizare a 2 fabrici clandestine de țigări, afacere destructurată însă de anchetatorii români cu ajutorul SRI.

Inițial, în noiembrie 2016 acesta a fost condamnat la 14 ani și 8 luni de închisoare, dar instanța supremă a decis în ianuarie 2018 rejudecarea cazului.

După 2 ani de procese, Curtea de Apel a achitat pe Nicu Patron, iar dosarul s-a mutat în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Anul acesta luna mai autoritățile judiciare din Franța, România și Republica Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele 3 state pentru destructurarea unei grupări formate din cetățenii moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de Nicu patron.

Oamenii acestuia s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis de către autoritățile franceze un mandat european de arestare. Pe 19 mai polițiștii le-au reținut pe Nicu Patron și l-au dus cu cătușe la Curtea de Apel București, pentru punerea în executare a mandatului european.

Magistrații au admis cererea procurorilor francezi. Au dispus arestarea lui Gușan și predarea lui la Paris, dar cu o mică întârziere. Judecătorii au specificat că el poate fi extrădat doar atunci când se va încheia procesul de la Înalta Curte.

Pe 9 decembrie ICCJ a menținut decizia de achitare și s-a activat confirmare a arestării de la Curtea de Apel din luna mai. Doar că polițiștii nu l-au mai găsit pe basarabean.

Ca urmare, Ion Gușan a fost dat în urmărire, iar fotografia sa a fost publicată la secțiunea Persoane urmărită de pe site-ul Poliției Române, la categoria most wanted.

×
Subiecte în articol: Nicu Patron autoritățile române
Parteneri
Se schimbă CNP-ul românilor! Cum va arăta
x close