Antena 3 CNN Actualitate Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de armata rusă

Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de armata rusă

Agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

Radiațiile de la Cernobîl „depășesc nivelurile de control” după ce zona a fost capturată de armata rusă
Sursa foto: agerpres foto
de Laura Dinu    |    25 Feb 2022   •   11:31

Radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl au depășit nivelurile de control după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, a declarat Ucraina.

Datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei de radiații gama, care apar ca puncte roșii, au fost depășite la un număr semnificativ de puncte de observare, au declarat reprezentanții Parlamentului ucrainean.

Potrivit acestora „în prezent este imposibil de stabilit motivul schimbării fondului de radiații în zona din cauza ocupației și luptei militare din acest teritoriu”.

Ministerul rus: Fondul radioactiv din zona centralei nucleare este normal

Ministerul rus al Apărării a susținut că nivelurile de radiații care ies din centrală sunt normale.

Moscova a anunţat că va trimite paraşutişti în zonă pentru a ajuta la securizarea acesteia, a adăugat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, scrie independent.co.uk.

”Ieri, 24 februarie, unități ale Trupelor Aeriene Ruse au preluat controlul deplin asupra teritoriului din zona centralei nucleare de la Cernobîl.

S-a ajuns la un acord cu militarii unui batalion separat de protecție a centralei nucleare din Ucraina privind securitatea comună a unităților electrice și a sarcofagului centralei Nucleare de la Cernobîl.

Fondul radioactiv din zona centralei nucleare este normal. Personalul NPP continuă să mențină instalațiile NPP în regim normal și să monitorizeze situația radioactivă”. 

Guvernul României: Nu sunt înregistrate creșteri de radiații pe teritoriul României

Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

„Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, spune acesta. 

Trupele rusești au capturat centrala de la Cernobîl | Oficial de la Kiev: "Am pierdut controlul. Personalul staţiei este ţinut ostatic"

Trupele ruseşti au capturat centrala de la Cernobîl. "Am pierdut controlul" spune consilierul prezidențial din Kiev.

"Am pierdut controlul. Nu ştim în ce situaţie este centrala şi depozitul de deșeuri nucleare. Personalul stației este ţinut ostatic. Acest lucru ameninţă securitatea nu numai a Ucrainei, ci şi a Europei " spune consilierul prezidențial din Kiev, după ce trupele rusești au capturat centrala de la Cernobîl în urma unor lupte asidue. 

În timpul luptelor pentru protecţia zonei de la Cernobîl, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că "armata ucraineană îşi dă viaţa pentru ca tragedia de la 1986 să nu se mai repete. Este o declaraţie de război pentru toată Europa.

Mai mult, oficiali germani au dat asigurări că vor da curs solicitărilor din partea Alianței Nord Atlantice.

"Germania este pregătită să extindă şi să prelungească sprijinul său în cadrul misiunii NATO de poliţie aeriană în România şi de asemenea să dea curs altor solicitări din partea Alianței Nord Atlantice"

×
Subiecte în articol: Cernobîl
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close