Antena 3 CNN Actualitate România școlilor cu toalete în fundul curții: "Suntem mai rău decât în Africa"

România școlilor cu toalete în fundul curții: "Suntem mai rău decât în Africa"

Suntem pregătiţi, elevii sunt în siguranţă, vom fi gata la timp. Sunt promisiunile autorităţilor cu nici trei săptamâni până la startul anului şcolar. De la ministrul Educaţiei până la primarii de comune, toată lumea zburdă de optimism.

România școlilor cu toalete în fundul curții: "Suntem mai rău decât în Africa"
de Cristi Popovici    |    26 Aug 2020   •   18:00

Când ieşim din birourile lor confortabile, realitatea se schimbă brusc. În România avem în continuare sute de şcoli şi grădiniţe unde copiii nu au nici măcar apă să se spele pe mâini şi merg la toalete aflate la o sută de metri distanţă. Cetăţeanul C a găsit aceste condiţii de ev mediu într-unul din cele mai bogate judeţe ale ţării ... în Constanţa.

Suntem în judeţul Constanţa, în localitatea General Scărişoreanu. O comunitate cu trei mii de suflete, printre care şi 110 copii care merg la această şcoală. Apa curge la un robinet în curte iar toaleta este o adevărată ruşine.

Viceprimarul Romică Stan conduce destinul localităţii. Asta după ce fostul edil a murit în luna martie, la 72 de ani, în urma unui accident cerebral. A condus comuna timp de 20 de ani, însă nu a reuşit să modernizeze toaleta şcolii. Speră să o facă viceprimarul, care aşteaptă însă fonduri de la Guvern.

În timp ce dosarul modernizării toaletei şcolii din localitatea General Scărişoreanu stă blocat printr-un sertar la Minsterul Dezvoltării, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că primarilor din toată ţara le-au fost alocaţi bani prin Ordonanţă de Guvern, tocmai pentru a moderniza unităţile de învăţământ.

Aproape 1200 de școli din România au toalete în fundul curții

Este un dialog al surzilor, presărat cu promisiuni, că doar începe campania electorală. În tot acest timp, cei care suferă cel puţin pentru încă un an sunt copiii. În toată ţara sunt aproape 1200 de şcoli cu condiţii de ev mediu.

O situaţie ruşinoasă am găsit şi în comuna Aliman, tot în judeţul Constanţa. Aici toaleta este mai aproape de scoala, dar inauntru arata cumplit.

Nu e o toaleta asta. Sunt niste gropi in pamant, cu un acoperis. Si aici vin sarmanii copii sa-si faca nevoile. Si aici primarul găseşte rapid o scuză, dar şi o promisiune.

"Suntem mai rău decât în Africa, în lumea a treia. Fără toalete, fără apă. Nu se ia nicio măsură în comunele astea uitate de lume", a fost concluzia trasă de un localnic.

×
Subiecte în articol: Cetățeanul C
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close