Antena 3 CNN Actualitate Che Guevara, revoluţionarul devenit instrument de marketing (GALERIE FOTO)

Che Guevara, revoluţionarul devenit instrument de marketing (GALERIE FOTO)

Che Guevara, revoluţionarul devenit instrument de marketing <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
28 Mar 2008   •   13:53

?Che Guevara trăieşte!? Sloganul care a făcut înconjurul lumii după asasinarea lui El Comandante continuă să fie şi astăzi strigătul de luptă al revoluţionarilor de pretutindeni. Figură de marcă a anilor ?60, Che Guevara ascunde sub acest renume destinul celui care a reinventat noţiunea de rebeliune. A condus prima Armată a Rebelilor cubanezi, dar a rămas cunoscut ca purtător de cuvânt al popoarelor din Lumea a Treia. Legenda sa a depăşit cu mult graniţele propriului continent, pentru ca mai apoi să câştige şi bătălia cu timpul. La peste 40 de ani de la moarte, Che a fost reinventat, devenind o marcă a culturii pop.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

O întreagă industrie a luat naştere în jurul acestui personaj carismatic, imaginea lui transformându-se într-un brand de succes. De la industria filmului şi până la cea a suvenirurilor, peste tot găsim amprenta revoluţionarului Che Guevara. Şepci, tricouri, brichete, pixuri, insigne - iar lista poate continua cu tot ceea ce poate fi comercializat - sunt prezente peste tot cu imaginea lui El Comandante.



Povestea doctorului argentinian care a încercat să vindece nedreptăţile prin revoluţie s-a transformat într-unul din cele mai populare mituri culturale şi politice. Figură romantică şi misterioasă, Che a luptat nu numai împotriva unui sistem opresiv, dar împotriva propriilor sale limitări, învingându-şi bolile care l-au marcat de copil.

DISCURS AL LUI CHE GUEVARA:


Destinul Revoluţionarului

Povestea începe pe 14 iunie 1928, în oraşul Rosario din Argentina. Într-o familie ale cărei gene împreunau cultura spaniolă cu cea irlandeză se naşte cel care mai târziu avea să fie cunoscut ca El Comandante. Pe numele său adevărat Ernesto Guevara de La Serna, se dezvoltă într-o familie cu puternice păreri de stânga. Deşi suferă de astm de la o vârstă fragedă, devine un atlet apreciat, reuşind să-şi depăşească propria infirmitate.

Ernesto Guevara (stânga), împreună cu părinţii şi fraţii


Învaţă să joace şah de la tatăl său, însă orice pasiune se transformă în viaţa lui Che într-o bătălie. Aşa că intră în turnee încă de la vârsta de 12 ani, făcându-se rapid remarcat ca unul dintre cei mai abili jucători ai sportului minţii din Argentina.

În perioada adoloscenţei, se îndrăgosteşte de poezie, în special de Pablo Neruda, John Keats şi Sara De Ibáñez. Familia sa avea o bibliotecă impresionantă, cu peste 3.000 de volume. În casa părintească citeşte pentru prima dată Aristotel, Kant, Marx, Gide şi Faulkner. Nu este străin însă nici de aventurile din cărţile lui Jack London, Emilio Salgari sau Jules Vernes.

În 1948, Guevara intră la Universitatea din Buenos Aires pentru a studia medicina. Trei ani mai târziu, el părăseşte temporar studiile şi pleacă într-o excursie care îi va schimba viaţa. Alături de prietenul său Alberto Granado traversează pe motocicletă America de Sud. La doar 23 de ani, Ernesto Guevara ia contact cu sărăcia larg răspândită din ţările Americii Latine, cu asuprirea şi cu lipsa flagrantă a drepturilor civile, lucruri ce devin o constantă a excursiei sale.



Aici are loc declicul. Influenţat de lecturile marxiste, Guevara îşi formează propriile principii despre cum poate fi salvată lumea în care trăieşte. Crezul de-aici înainte al lui Guevara: revoluţia armată este singura soluţie împotriva înechităţilor sociale. Se întoarce în Argentina, unde îşi termină studiile şi primeşte diploma de medic. Nu poate rămâne impasibil însă la nelegiuirile la care fusese martor în excursia sa, aşa că porneşte într-o nouă călătorie, prin Bolivia, Peru, Ecuador, Panama, Costa Rica şi El Salvador.

Ajunge în Guatemala, primul loc în care decide să rămână o perioadă mai lungă şi în care îşi începe ?cariera de revoluţionar?. Preşedintele Jacobo Arbnez Guzman conducea aici un guvern ales în mod democratic şi ,prin reformele pe care le-a impus, a încercat să scape de sub dominaţia SUA. Guevara ia contact acum cu revoluţionarii lui Fidel Castro. Este martorul unui puci militar căruia preşedintele îi cade victimă, însă nu se limitează doar la a observa fenomenul. Luptă pentru Arbnez, intră în armata creată de tineretul communist şi încearcă cu toate forţele să menţină regimul aflat la putere. Se loveşte însă de incapacitatea militanţilor pe care îi are alături şi revine la munca sa de medic.



Regimul Arbnez se prăbuşeşte sub lovitura de stat în spatele căreia stă CIA. Încă o dată se confirmă crezul lui Che Guevara: singura soluţie de luptă împotriva imperialismului Statelor Unite este revoluţia armată. Şi asta pentru că El Comandante vede cu ochii lui cum SUA încearcă să distrugă orice guvern care încearcă să dizolve inegalităţile socio-economice din ţările în curs de dezvoltare, pe care le exploatează la maxim.

Cuba şi Odiseea lui El Comandante

Cuba şi începuturile prieteniei cu Fidel Castro
În 1954 pleacă în Cuba, unde începe aventura marelui revoluţionar. Intră în legătură cu Raul Castro, care nu întârzie să i-l prezinte pe fratele său, Fidel Castro. Planurile celui supranumit El Lider Maximo îl cuceresc definitiv pe Che Guevara. Liderul revoluţionar care plănuieşte să dea jos dictatura lui Fulgencio Batista devine prietenul său de suflet, alături de care se nasc primele idei despre o Cuba liberă. Deşi stabiliseră de comun accord să devină medicul armatei de revoluţionari, ?vocaţia? de luptător îl impinge să abandoneze rapid aceste planuri şi să pună mâna pe arme, alături de Fidel Castro.

În 1956, Che Guevara pune bazele unei grupări de guerilă, care preia mai apoi puterea în Cuba. În timpul regimului lui Fidel Castro, El Comandante devine un liant puternic între Cuba şi Uniunea Sovietică, cu care întreţine relaţiile diplomatice.



Ce se ştie mai puţin despre marele commandant este faptul că a ordonat execuţia a sute de oameni, în timpul campaniei de gherilă. Este responsabil de moartea multor informatori, dezertori sau spioni, într-un context în care armele erau calea cea mai sigură în lupta împotriva Statelor Unite.

După cucerirea puterii, în ianuarie 1959, Ernesto Che Guevara primeşte cetăţenie cubaneză, fiindu-i recunoscute meritele în triumful obţinut de revoluţionari. Cuba se transformă în prima reuşită a lui Che Guevara. Ţara condusă acum de Fidel Castro se transformă într-o cauză câştigată pentru El Comandante, care plănuieşte să ducă lupta revoluţionară mai departe.

Bolivia, începutul sfârşitului

În 1966, renunţă la toate funcţiile sale şi la cetăţenia cubaneză şi pleacă în Bolivia, pentru a reaprinde spiritul revoluţionar. Che Guevara este însă, de această dată, singur în lupta împotriva unui întreg regim. Se loveşte de o armată bine antrenată şi de opoziţia Partidului Comunist Bolivian, care nu intenţiona să-l ajute. Încearcă să pună bazele unei şcoli de gherilă, însă lipseşte avântul revoluţionar şi dorinţa de libertate a celor pe care îi conduce. La doar un an de la venirea sa în Bolivia, pe 8 octombrie 1967, grupul său este capturat de CIA şi de armată boliviană.



O zi mai târziu, Che Guevara este executat, iar cadavrul ascuns. Rămăşiţele sale au fost descoperite în 1997, fiind înhumate chiar de Fidel Castro în Santa Clara, locul unde Che a câştigat o luptă decisivă pentru revoluţia cubaneză.

Executat la doar 39 de ani, Guevara se apropie de ideea unui destin mesianic. Faţă în faţă cu asasinul, El Comandante şi-a ordonat propria execuţie: ?Trage, laşule, o să ucizi doar un om!?.



Fotografiile omului Ernesto Guevara de La Serna asasinat devin şi ele parte a simbolului Che: lupta împortiva nedreptăţii şi opresiunii, cu zâmbetul pe buze. Aşezat pe o masă de lemn, cu ochii larg deschişi, extrem de slab şi de senin, Che impresionează generaţii întregi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close