Antena 3 CNN Actualitate "Chiria subvenţionatum" - un privilegiu rezervat aleşilor din Guvern. Află cât plătesc statului chiriaşii de lux (VIDEO)

"Chiria subvenţionatum" - un privilegiu rezervat aleşilor din Guvern. Află cât plătesc statului chiriaşii de lux (VIDEO)

"Chiria subvenţionatum" - un privilegiu rezervat aleşilor din Guvern. Află cât plătesc statului chiriaşii de lux (VIDEO)
Sursa foto: Chirie
20 Iul 2009   •   20:05

Criză teribilă, "monşer". Asta spunea şi Caragiale, asta spun şi milioane de români. Şi guvernul şi alte instituţii ale statului le răspund în cor: atunci să cheltuim!

De la Curtea Constituţională, la Senat şi Camera Deputaţilor, la aparatul guvernamental, o singură lege se aplică în România crizată: obrazul subţire cu cheltuială se ţine.

Ce dacă guvernul se împrumută să dea salarii şi pensii? Ce dacă Banca Naţională ţine leul în spate la fel cum făcea Atlas cu globul pământesc? E criză teribilă, monşer! Dar nu pentru toţi.

Dezmăţul pe bani publici a fost subiectul dezbătut de Bogdan Olteanu, Dumitru Costin şi Radu Preda, în prima parte a ediţiei de luni a emisiunii Ştirea Zilei, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea.

În cadrul emisiunii a fost prezentat şi un material despre chiriile foarte mici pe care cei din Guvern le plătesc statului.

Inspirată din engleza domnului Boc, "chiria subvenţionatum" face ca o chirie de 500 euro, spre exemplu, cât ar fi pentru un român oarecare, să scadă brusc la 100 de euro, cât este pentru un român neobişnuit, adică acel român care face parte din aparatul guvernamental.

Săptămâna Financiară a aflat că privilegiaţii care ocupă posturi de consilieri personali, directori de cabinet, secretari sau chiar miniştri plătesc chirii ridicole în comparaţie cu restul lumii. Secretul? Sunt subvenţionate.

Aceştia nu stau în garsoniere din Balta Albă sau Berceni, ci în vile sau apartamente din zone bune ale Capitalei.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a închiriat o casă de la RA-APPS pentru cinci milioane şi jumătate de lei vechi pe lună. Pentru vilele de protocol în care stau, miniştrii de la Mediu şi Apărare dau şi mai puţin: patru milioane şi jumătate de lei vechi pe lună chirie.

Săptămâna Financiară dezvăluie că pe lunga serie a chiriaşilor de lux sunt şi 37 de secretari de stat, printre care Aurel Nechita de la Ministerul Sănătăţii, care plăteşte o chirie de un milion şi jumătate de lei vechi.

Cea mai tăcută purtătoare de cuvânt a premierului Boc, Ioana Muntean, dă aproape trei milioane de lei vechi pe chirie la stat.

Cea mai largă reţea de chiriaşi de lux a prins cheag în jurul primului-ministru Emil Boc, pe reţeta următoare: un consilier adus din provincie îşi aduce la rândul lui din provincie asistenţi şi, tuturor, statul le plăteşte chirii ieftine pe timp de criză.



Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: chirie
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close