Antena 3 CNN Actualitate Chirovici: Avem o singură Lojă Masonică recunoscută. Celelalte sunt asociaţii de bloc

Chirovici: Avem o singură Lojă Masonică recunoscută. Celelalte sunt asociaţii de bloc

Chirovici: Avem o singură Lojă Masonică recunoscută. Celelalte sunt asociaţii de bloc
13 Mar 2008   •   19:24
Marea Lojă Naţională din România (MLNR) a primit recunoaşterea Marii Loji Unite a Angliei. S-a întâmplat după 15 ani de eforturi şi de atacuri din partea unor formaţiuni similare, care nu s-au dat în lături de la nimic pentru a-şi adjudeca regularitatea. Invitat la emisiunea Ştirea Zilei de la Antena 3, Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici a povestit cât de greu a fost să obţină regularitatea, dar şi ce înseamnă să fii mason.

EUGEN OVIDIU CHIROVICI, DESPRE RECUNOAŞTEREA DE CĂTRE LOJA-MAMĂ A LUMII:  

?În cei 15 ani, ne-am pledat cauza ca românii. Ne-am ponegrit între noi. La noi, inclusiv în presă, unii şi-au apărat cauza stropind cu noroi în ceilalţi, încercând să demonstreze cât de mişei, nemernici şi mafioţi sunt ceilalţi?, spune Chirovici.

?Unele diversiuni au fost premeditate de nişte indivizi din ţară, dar au fost şi structuri străine neamului tromânesc care nu ne doreau binele?. Întrebat care este diferenţa pe care o aduce această recunoaştere, Chirovici a explicat: ?În orice ţară există mai multe loji, dintre care numai una este regulară şi recunoscută ca atare. Celelalte sunt simple asociaţii de bloc?. Acelaşi lucru se aplică şi la România, unde, ca peste tot în lume, există libertatea de asociere, garantată prin lege, a continuat Marele Maestru.

Deşi Marea Lojă Naţională din România avea peste 130 de recunoaşteri, actul de la Londra se traduce prin intrarea în regularitate a masonilor români. Asta înseamnă că numai membrii acestei Loji vor putea reprezenta România la conventele masonice regulare.

Întrebat care sunt structurile din România care şi-au revendicat filiaţia istorică din masoneria din perioada interbelică, Eugen Ovidiu Chirovici a susţinut că singurele astfel de structuri sunt MLNR, pe care o conduce şi care a primit recunoaşterea Lojii-Mame a Lumii şi, de cealaltă parte, Marele Orient al României, creat de Marele Orient al Franţei şi aflat în iregularitate. Ei primesc şi atei şi femei, a explicat Marele Maestru. Niciun cuvânt însă despre Marea Lojă Naţională a României, condusă de Viorel Dănacu şi aflată în iregularitate.

Marele Maestru a vorbit şi despre cum poţi deveni mason. Regula de bază este aceea că masonii cer ei să fie admişi. ?Nu se face prozelitism. Nu ţi se propune niciodată să fii mason?. ?Aşa-zisul secret şi rezerva faţă de profani intervine însă în ritualuri. Este ca şi cum ai încerca să povesteşti o simfonie. Nu poţi să faci asta, trebuie să o trăieşti?, continuă Chirovici.

În ceea ce priveşte relaţia masoneriei cu politicul, Chirovici a declarat că în această organizaţie există masoni de la toate formaţiunile politice. ?Spre deosebire un partid politic, noi nu avem nevoie de voturile nimănui şi nu încercăm să convingem pe nimeni de nimic. Nu visăm la zilele în care tot românul va fi mason?.

Un alt mit spulberat de Marele Maestru al Lojii Naţionale este referitor la atragerea oamenilor bogaţi în masonerie. ?Nu a existat niciodată o încercare a masoneriei, de oriunde, de a aduna elita financiară, oamenii bogaţi?. ?Cei care cred că vor găsi în masonerie o trambulină socială sau o evoluţie financiară vor fi foarte dezamăgiţi?, a adăugat Chirovici.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close