Antena 3 CNN Actualitate Chiuariu: ?Mascarada? luptei anti-corupţie trebuie să ia sfârşit (VIDEO)

Chiuariu: ?Mascarada? luptei anti-corupţie trebuie să ia sfârşit (VIDEO)

Chiuariu: ?Mascarada? luptei anti-corupţie trebuie să ia sfârşit <font color=red>(VIDEO)</font>
23 Sep 2007   •   13:15

Ministrul Justiţiei a lansat acuzaţii grave la adresa fostului şef al Justiţiei, Monica Macovei, dar şi a unor membri ai societăţii civile. Chiuariu pune la îndoială modul în care organizaţia Freedom House realizat auditul privind Strategia anti-corupţie. Tudor Chiuariu, consideră că lupta anti-corupţie din România este întemeiată pe o licitaţie trucată.

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică, ministrul a amintit că una dintre condiţiile de încheiere a capitolului Justiţie în negocierile cu UE a fost elaborarea unui audit independent. În acest context Chiuariu a amendat modalitatea în care Monica Macovei împreună cu câţiva reprezentanţi ai societăţii civile au realizat raportul de audit Freedom House privind Strategia anti-corupţie.

?Se vorbeşte mult în România despre licitaţii trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalităţile de fraudare a licitaţiilor este aceea că o anumită firmă participă, câştigă licitaţia şi apoi subcontractează mare parte sau întreaga lucrare unei firme a unui Ťprietenť. Altă modalitate de falsificare e aceea în care Ťun prietenť are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitaţiei şi trebuie ajutat să le valorifice?, a declarat Chiuariu.

Tudor Chuiariu a subliniat că unul dintre auditorii Freedom House era şi angajat şi al Ministerului Justiţiei, iar un altul lucra şi la Societatea Academică Română în momentul demarării procedurilor de licitaţie.

Potrivit ministrului Justiţiei, raportul de audit Freedom House a fost elaborat în anul 2004 adică înainte de lansarea procedurii de licitaţie la începutul anului 2005. ?Această informaţie este expres menţionată de Fredoom House în anexa metodologică, fila 175 a raportului atât în varianta engleză, cât şi cea în română, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei?, a spus Chiuariu. Mai mult, ministrul este de părere că toată documentaţia din dosarul de achiziţii este falsificată.

Critici au venit şi de la fostul procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie, Adrian Miclescu. Acesta susţine că ?raportul de audit al Freedom House din 2005 a fost realizat de poeţi, filologi, persoane care nu aveau noţiuni de procedură penală şi ce înseamnă circuitul unui dosar.?

Reprezentanţii Freedom House România au explicat care au fost condiţiile în care au obţinut contractul pentru realizarea studiului privind Strategia anticorupţie. Potrivit lor, totul s-a făcut cu respectarea legii şi au subliniat faptul că auditul a fost făcut de Freedom House Washington, nu de reprezentanţa română. Şi preşedintele Societăţii Academice Române, Alina Mungiu Pipidi, al cărei nume a fost menţionat de ministrul Chiuariu, a respins acuzaţiile catalogându-le ca fiind ?nişte făcături de o neglijenţă grosolană?.

Oferta celor de la Freedom House a fost de 38.000 de euro, în condiţiile în care ministerul a lansat licitaţia la 40.000 de euro.

CHIUARIU: MASCARADA LUPTEI ANTICORUPŢIE TREBUIE SĂ IA SFÂRŞIT

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close