Antena 3 CNN Actualitate Cine i-ar putea urma lui Castro la conducerea Cubei

Cine i-ar putea urma lui Castro la conducerea Cubei

Cine i-ar putea urma lui Castro la conducerea Cubei
20 Feb 2008   •   08:42

Cuba se pregăteşte să intre într-o nouă eră politică, după ce Fidel Castro a anunţat că nu va mai candida la preşedinţia statului. Analiştii politici se întreabă acum cine va fi succesorul veteranului lider comunist. Marele favorit este, fireşte, fratele lui Fidel, Raul Castro, dar nu este exclusă o surpriză: trecerea puterii în mâinile unei generaţii mai tinere.

Adepţii stângii din întreaga lume au elogiat marţi personalitatea lui Fidel Castro, în timp ce politicienii liberali şi-au exprimat speranţa că Havana se va îndrepta pe calea democraţiei. Succesorul lui Fidel la preşedinţia Consiliului de Stat va fi desemnat, duminică, de noua Adunare Naţională aleasă la 20 ianuarie. Funcţia îi va reveni, probabil, lui Raul Castro, care deţine interimar preşedinţia din iulie 2006, când Fidel a fost operat.

Fost ministru al Apărării, Raul nu a arătat nici el înclinaţii spre democraţia de tip occidental, dar este considerat „mai puţin dogmatic” decât Fidel şi ar putea trece, cu prudenţă, la reforme economice. Dar, la 76 de ani, Raul Castro ar putea şi el ceda, în curând, puterea unui lider mai tânăr.

Principalul candidat la succesiune este actualul vicepreşedinte Carlos Lahe, de 57 de ani, de profesie medic, dar specializat în economie. Lui i se atribuie „salvarea” economiei cubaneze după încetarea subvenţiilor din fosta Uniune Sovietică. Carlos Lahe este în măsură să conducă reformele economice, dar ele nu vor fi, probabil, însoţite de deschiderea politică aşteptată de Occident. Mai ales că Fidel Castro nu a ieşit cu totul din scenă: el rămâne prim-secretar al partidului comunist cubanez.

Antena 3

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close