Antena 3 CNN Actualitate Ciuvică acuză: Băsescu a lansat reţeta comisioanelor de 10%

Ciuvică acuză: Băsescu a lansat reţeta comisioanelor de 10%

Ciuvică acuză: Băsescu a lansat reţeta comisioanelor de 10%
03 Dec 2007   •   12:58

Grupul de Investigaţii Politice susţine că nu PSD, ci Traian Băsescu a lansat reţeta comisioanelor de 10 la sută. Potrivit unor documente prezentate de Mugur Ciuvică, o societate de stat, desprinsă din CFR, a vândut locomotive unei firme germane, iar apoi a încheiat un contract de comision pentru intermedierea acestei afaceri cu un SRL românesc. Potrivit documentelor prezentate de GIP, în mai 1999, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare, desprinsă din fosta SNCFR, a încheiat un contract prin care a inchiriat şi apoi a vândut locomotive firmei germane Karsdorfer. În paralel, societatea a încheiat un contract de comision cu un o firmă din ţară, KOR Industrie SRL, prin care se obliga să-i platească acesteia 10% din valoarea contractului incheiat cu Karsdorfer.

Mugur Ciuvică mai precizează că firma românească fusese infiinţată cu doar două luni înainte de a semna acest contract, iar după un an, a fost preluată de firma germană Karsdorfer. Astfel, compania de stat a ajuns să plătească un comision pentru afacerea cu Karsdorfer chiar firmei Karsdorfer. Astfel, statul a pierdut 10 la sută din valoarea contractului, iar firma germană a câştigat 10 la sută, susţine Mugur Ciuvică.

GIP îl mai acuză pe preşedintele Traian Băsescu, pe atunci ministru al Tansporturilor, că a fost la curent cu mersul afacerii, deoarece a numit directorul la Societatea de Administrare a ActivelorFeroviare şi i-a aprobat deplasarile în Germania pentru negocierile cu Karsdorfer. Ciuvică spune că în 2002, Traian Băsescu a fost interpelat în parlament pe tema acestui contract, dar a răspuns că nu ştie nimic.

Reprezentantul societăţii KOR Industrie susţine că acuzaţiile lansate de Mugur Ciuvică nu sunt adevărate şi a acceptat să ne ofere explicaţiile necesare peste câteva zile. Conform documentelor prezentate de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, societatea de stat i-a vândut firmei germane 14 locomotive. Preţul stabilit iniţial fusese de 600.000 de mărci germane-bucata.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close