Antena 3 CNN Actualitate Noi modificări la Codul Rutier 2023. Toți viitori șoferi, șoferii tineri, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta

Noi modificări la Codul Rutier 2023. Toți viitori șoferi, șoferii tineri, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta

Noi modificări ale Codului Rutier 2023 ar putea să îi vizeze pe șoferii tineri, pietoni și bicicliști. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat.

Noi modificări la Codul Rutier 2023. Toți viitori șoferi, șoferii tineri, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta
Sursa foto: Pexels
de Ioana Mircea    |    15 Noi 2023   •   07:59

O propunere legislativă care prevede o serie de modificări majore ale Codului Rutier a fost depusă la Senat.

Una dintre acestea se referă la interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.

O altă modificare este majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

Citește și: Cod Rutier 2023: Ei sunt șoferii care fac închisoare până la șapte ani

În urma acestei posibile prevederii unii instructori auto susțin că școlile auto s-ar putea scumpi, deoarece o ședință de conducere este în medie 150 de lei. Așadar, dacă numărul ore se mărește și prețurile se vor mări.

Totodată propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.

Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.

Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloane de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: codul rutier
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close