Antena 3 CNN Actualitate Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Directorul ANM anunţă unde va fi cel mai cald

Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Directorul ANM anunţă unde va fi cel mai cald

Şi azi vom avea peste 40 de grade în sudul ţării. Meteorologii anunţă că valul de căldură continuă şi la începutul lunii august, iar până duminică seară a fost emis cod galben şi cod portocaliu pentru cea mai mare parte a ţării. Nu vor lipsi nici fenomenele meteo extreme care deja au făcut ravagii în mai multe judeţe.

Codul portocaliu de caniculă a fost prelungit. Directorul ANM anunţă unde va fi cel mai cald
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    30 Iul 2021   •   17:10

Elena Mateescu, director ANM, a intervenit vineri la Antena 3, unde a oferit detalii despre valul de aer cald care va genera temperaturi caniculare neobișnuite şi disconfort termic accentuat.

"Rămânem pe codul portocaliu până duminică seara, când vorbim pentru cele 7 judeţe din partea de sud, sud-vest a ţării, inclusiv Capitala, la temperaturi situate în jurul valorilor de 38 -40 de grade Celsius. La această oră înregistrăm 39 de grade Celsius la Calafat, 37 la 7 staţii meteorologice din partea de sud a ţării şi sud-vest: Băileşti, Bechet, Turnu Măgurele, Zimnicea, Drobeta Turnu Severin, Băile Herculane; 35 de grade Celsius la Bucureşti-Filaret, însă temperatura resimțită se înregistrează între 40 până la 43 de grade Celsius.

Primele zile din august vor aduce temperaturi între 35-40 de grade Celsius

Indicele de temperatură-umezeală depăşeşte pragul crititic de 80 de unităţi în partea de sud, sud-est a ţării. Şi mâine, de asemenea, o vreme caniculară, 30-38 de grade Celsius cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării. De asemenea, duminică, 39 de grade Celsius, luni, 2 august contăm în continuare pe valori de temperatură care să ajungă până la 40 de grade Celsius, în sudul Olteniei şi al Munteniei. Aşadar, este posibil cu siguranţă, să prelungim avertizarea meteorologică de cod portocaliu şi cod galben, incluzând şi intervalul 2-3 august, pentru că în primele trei zile din luna august, valorile rămân în jurul a ceea ce am menţionat: 35-40 de grade. 

Zonele din ţară vizate de fenomene extreme

Până în această seară la ora 21 vorbim pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură de un cod galben. Contăm pe averse torenţiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi cantităţi de apă de 25-40 l/mp. Până la ora 17 sunt în vigoare două avertizări meteorologice de tip nowcasting de tip portocaliu pentru județul Vâlcea și Brașov - Braşov, Zărneşti, Predeal, Bran, Moeciu, iar pentru Vâlcea, în special zona de munte, la altitudini mari mari de 1.800 de metri, unde ne aşteptăm la valori de precipitaţii mai mari şi este posibil ca şi pe parcursul zilei de mâine, mai ales la munte, local în nord-vestul, centrul, sudul ţării, să mai vorbim de fenomene de instablitate temporar accentuată", a precizat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

×
Subiecte în articol: cod portocaliu canicula Elena Mateescu
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close