Antena 3 CNN Actualitate Colegiul medicilor cere o legislaţie nouă privind culpa medicală

Colegiul medicilor cere o legislaţie nouă privind culpa medicală

Colegiul medicilor cere o legislaţie nouă privind culpa medicală
05 Oct 2008   •   11:36

Reprezentanţii Colegiului medicilor din România vor o nouă legislaţie privind culpa medicală, precum şi o comisie de mediere între societatea de asigurări şi pacient. Colegiul Medicilor mai doreşte ca pacienţii să fie despăgubiţi direct de medicii care le-au creat probleme. De la începutul anului şi până în prezent, la nivel naţional, s-au acordat în lumea medicală o serie de sancţiuni medicilor vinovaţi de malpraxis: 11 avertismente, 9 voturi de blam, o amendă, 7 interdicţii si 24 de mustrări.
Alte 24 de dosare sunt în curs de soluţionare, deşi până la 1 septembrie au fost analizate 103 dosare în care au fost implicaţi 118 medici. În 2007, Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a analizat 113 dosare în care au fost implicaţi 135 de medici.
Potrivit cotidianului România Liberă, reprezentanţii Colegiului medicilor vor ca judecarea culpelor medicale să se facă prin conciliere şi doctorul vinovat să fie sancţionat disciplinar de Colegiu. O altă măsură pe care o doresc a fi pusă în practică, este acea în care Comisia de mediatori să hotărască plata prejudiciului direct pacientului.
În prezent, cazurile de culpă medicală sunt analizate de comisiile de disciplină ale Colegiului Medicilor din România, dar şi de Comisia de Malpraxis a Ministerului Sănătătii. Medicii doresc ca introducerea în Legea malpraxisului a căii extrajudecătoreşti să fie luată în discuţie de viitorul Parlament cât se poate de repede, pentru a putea fi aplicată începând cu primăvara anului viitor. Conform noii legi, pecienţii nu vor mai fi plimbaţi pe drumurile tribunalelor pentru a fi despăgubiţi în cazuri de malpraxis.
Suspendarea dreptului de liberă practică a profesiei a fost aplicată în România, în doar două cazuri celebre: cel al doctorului Naum Ciomu şi a doctorului Răzvan Tranca de la Spitalul de Copii ?Grigore Alexandrescu?.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Colegiul Medicilor
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close