Antena 3 CNN Actualitate Comemorare la Mihăileşti, la patru ani de la catastrofa care a ucis 18 oameni

Comemorare la Mihăileşti, la patru ani de la catastrofa care a ucis 18 oameni

Comemorare la Mihăileşti, la patru ani de la catastrofa care a ucis 18 oameni
24 Mai 2008   •   14:36

Timpul nu a vindecat rănile. La patru ani de la catastrofa de la Mihăileşti, pompierii şi rudele celor dispăruţi au mers la monument să-şi plângă eroii. 18 oameni au murit atunci în explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu. Printre ei, şapte pompieri, şoferul camionului, trei localnici veniţi să dea o mână de ajutor, 5 pasageri din maşinile aflate în trafic şi doi jurnalişti, corespondenţii Antenei 1. Alţi 13 oameni au fost mutilaţi pe viaţă.

După ani de procese, instanţele i-au găsit vinovaţi de tragedie pe patronii firmelor de transport şi pe cei ai combinatului chimic Doljchim. Rudele morţilor şi supravieţuitorii spun însă că patru ani de puşcărie nu sunt de ajuns pentru suferinţa pe care încă o îndură.

După patru ani de la tragedie, rudele şi prietenii au venit la Mihăileşti să-i comemoreze pe cei dispăruţi atunci. Printre cei sosiţi la slujba religioasă au fost şi unii supravieţuitori. Marian Simi Ilie era atunci militar în termen. Mai avea o săptămână până la liberare. Explozia i-a mutilat corpul: un picior i-a fost amputat, iar cel de-al doilea a fost salvat cu greu de medici. Ecaterina şi-a pierdut fratele la Mihăileşti. Ea încearcă şi acum să îi continue visul fratelui ei. De aceea ea a rămas pe funcţia lui de radiotlefonist. Valentin Manta a fost unul dintre pompierii căzuţi atunci la datorie. În vârstă de 74 de ani, Mihai Mihalache a venit tocmai din Botoşani să-l plângă pe fiul său, comandantul dispozitivului de pompieri trimis să stingă incendiul de la camion.

Sentinţa în procesul tragediei de la Mihăileşti a fost dată în acest an, pe 3 martie. După patru ani de judecată, apeluri şi recursuri peste recursuri, Curtea de Apel Galaţi a decis că vinovaţi de tragedie sunt patronii firmelor transportatoare dar şi şeful combinatului Doljchim. Toţi trei au primit câte patru ani de închisoare cu executare şi au fost condamnaţi la plata a 430.000 euro şi 3,24 milioane lei drept despagubiri către familiile victimelor.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close