Antena 3 Actualitate Comisia Europeană cere statelor membre să păstreze restricțiile de frontieră până pe 15 iunie

Comisia Europeană cere statelor membre să păstreze restricțiile de frontieră până pe 15 iunie

09 Mai 2020   •   00:11
Comisia Europeană cere statelor membre să păstreze restricțiile de frontieră până pe 15 iunie
Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană (CE) a cerut statelor membre să prelungească cu 30 de zile restricțiile temporare privind călătoriile neesențiale către UE, până pe data de 15 iunie.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, deși unele state fac pași pentru relaxarea restricțiilor situația este încă una delicată.

„Comisia a invitat astăzi, 8 mai, statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Deși unele state membre ale UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei, situația rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial. Prin urmare, trebuie să menținem măsurile ce vizează frontierele externe pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în UE.”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă treptat: „controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe”.

„Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacțiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe țări europene, situația la nivel mondial este foarte fragilă. Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricții urmând să fie ridicate etapizat”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.

„Este necesară o abordare coordonată și etapizată. Restabilirea funcționării normale a spațiului Schengen de liberă circulație reprezintă primul nostru obiectiv, de îndată ce situația sanitară va permite acest lucru. Restricțiile asupra liberei circulații și controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmând ca într-o etapă ulterioară să eliminăm restricțiile la frontierele externe și să permitem accesul în UE a cetățenilor din afara UE pentru călătorii neesențiale”, a precizat și comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen, inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România și cele 4 state asociate spațiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close