Antena 3 CNN Actualitate Conflictul dintre producători şi hipermarketuri, în faţa comisiei parlamentare

Conflictul dintre producători şi hipermarketuri, în faţa comisiei parlamentare

Conflictul dintre producători şi hipermarketuri, în faţa comisiei parlamentare
15 Apr 2008   •   11:57

Comisia parlamentară care analizează conflictul dintre producători şi hipermarketuri îi va audia astăzi pe reprezentaţii producătorilor. Conflictul dintre cele două părţi a debutat la începutul lunii martie. Marile lanţuri de magazine din România au fost acuzate atunci de producătorii din industria alimentară că măresc artificial preţurile produselor alimentare. Producătorii acuză hipermarketurile că le impun o politică proprie a preţurilor şi că alimentele se vând cu adaosuri de peste 60 la sută, stabilite de patronii de magazine.

După mai bine de trei săptămâni de la izbucnirea conflictului între cele două părţi, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să elaboreze un cod de bune practici comerciale. Ghidul ar urma să conţină principiile care vor sta la baza negocierilor între retaileri şi furnizori.

Tot atunci, Parlamentul a înfiinţat o comisie de anchetă, care să descopere dacă hipermarketurile s-au folosit de poziţia lor dominantă pe piaţa românească pentru a impune condiţii monopoliste producătorilor. Comisia a verificat acuzaţiile, precum şi efectele pe care aceste practici le au asupra micilor întreprinzători, a furnizorilor şi a consumatorilor. Rezultatele anchetei deputaţilor ar putea duce la o revizuire a legislaţiei în domeniul concurenţei sau chiar la sporirea atribuţiilor autorităţii pentru protecţia consumatorului.

Pe de altă parte, acuzaţiile producătorilor au fost respinse de conducerea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, instituţia care protejează interesele hipermarketurilor. Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei, a declarat pentru cotidianul ?Adevărul? că scumpirile nu sunt din cauza hipermarketurilor, ci apar pe parcursul procesului de producţie.

Conflictul dintre producătorii din industria alimentară românească şi hipermarketuri ar putea lua o altă turnură, după ce un tribunal francez a amendat grupul Carrefour cu un milion de euro pentru monopol şi practici comerciale neloiale. Precedentul astfel creat poate da câştig de cauză şi producătorilor români. Cu atât mai mult cu cât, la sfârşitul lunii martie, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să elaboreze şi să adopte un act normativ care să armonizeze, la nivel comunitar, legislaţiile naţionale şi care să ducă la limitarea abuzurilor hipermarketurilor.

Antena 3

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close