Antena 3 CNN Actualitate Consiliere juridică gratuită pentru cetăţenii români care lucrează în UE

Consiliere juridică gratuită pentru cetăţenii români care lucrează în UE

Consiliere juridică gratuită pentru cetăţenii români care lucrează în UE
15 Feb 2008   •   11:47

Românii care lucrează în diverse ţări ale Uniunii Europene pot beneficia de Serviciul de orientare pentru cetăţeni, prin care pot beneficia gratuit de consultanţă juridică în limba română. Aceasta este o iniţiativă a Comisiei Europene prin care europenii dintr-o ţară pot primi, în altă ţară a UE, sfaturi juridice gratuite, în limba lor naţională, de la experţi ai Comisiei.

Serviciul acoperă întreaga Europă, oferind cetăţenilor informaţii şi sfaturi personalizate privind drepturile care le revin pe piaţa internă. De la caz la caz, cetăţenii sunt îndrumaţi sau ?orientaţi? către autoritatea sau organismul la nivel local, naţional sau european/ care poate rezolva problemele specifice întâlnite. În unele cazuri, cetăţenii vor fi îndrumaţi către reţeaua SOLVIT, care poate căuta o soluţie.

O echipă de experţi juridici care lucrează în toate cele 22 de limbi oficiale ale UE va răspunde întrebărilor adresate în termen de o săptămână. ?Serviciul de orientare pentru cetăţeni? vă poate ajuta atunci când vă aflaţi într-o altă ţară din UE şi aveţi nevoie de consiliere, de exemplu, în legătură cu procedurile de intrare şi dreptul de şedere, obţinerea pensiei, prestaţiile de asistenţă medicală sau socială, înmatricularea maşinii sau permisul de conducere şi altele.

Informaţii detaliate despre drepturile cetăţenilor europeni ce lucrează în alt stat membru decât cel de origine pot fi găsite pe site-ul internet http://ec.europa.eu/citizensrights/. Înainte de a accesa acest site, cetăţenii europeni pot apela, pentru a obţine ghiduri sau fişe informative, la numărul gratuit EUROPE DIRECT - 00800 67 89 10 11. Dacă şi după această etapă un cetăţean european doreşte detalii, poate accesa site-ul menţionat.

Experţi juridici furnizează răspunsuri personalizate, obiective şi rapide, respectând totodată limba în care cetăţeanul se adresează Serviciului. Răspunsurile sunt transmise telefonic sau prin e-mail, în limba aleasă de către cetăţean, respectiv una dintre limbile oficiale ale UE.

Rompres

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close