Antena 3 CNN Actualitate Construcţiile noi din România nu rezistă unui cutremur

Construcţiile noi din România nu rezistă unui cutremur

Construcţiile noi din România nu rezistă unui cutremur
20 Mai 2008   •   08:58

Construcţiile noi, ridicate în România sunt sensibile la cutremure, toate din cauza lipsei de rigurozitate din industrie. Jurnaliştii de la ?Ziua? au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte tragedia pe care ar putea s-o provoace un cutremur de o magnitudine ridicată. Dezvoltatorii imobiliari, în goana după profit, aleg de cele mai multe ori soluţia cea mai ieftină, dar nu şi cea mai sigură pentru cetăţeni.

?Haosul din construcţii ar putea ieşi la iveală abia în urma unui cutremur devastator, similar cu cel care a lovit România în 1977?, atrag atenţia jurnaliştii de la ?Ziua?. Reprezentanţii Inspectoratul de Stat în Construcţii controlează de regulă doar documentele aferente construcţiei, mai puţin realitatea din teren. Specialiştii susţin că noile construcţii sunt cele mai vulnerabile la riscul seismic. Motivul: în acest domeniu pătrund dezvoltatori fără experienţă, care sunt preocupaţi mai mult de maximizarea profiturilor, decât de siguranţa viitorilor locatari.

Astfel, lucrările ajung să fie executate de constructori care operează cu muncitori necalificaţi sau semicalificaţi. Controlul statului este minimal, din cauza lipsei de personal calificat. Inspectoratul dispune doar de 650 de specialişti la nivel naţional, iar posturile scoase la concurs ramân neocupate.

Experţii în proiectare şi în construcţii, dar şi autorităţile din domeniu recunosc că există semne de întrebare în ceea ce priveşte siguranţa. Printre aceştia, se numără şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, care admite că, în urma unor reclamaţii, au fost date la iveală grave nereguli în cazul unor ansambluri rezidenţiale, deşi legislaţia română în domeniul construcţiilor şi în special în privinţa normelor de siguranţă antiseismică, este severă.

Conform autorităţilor, cele mai multe dintre sancţiunile aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcţii au vizat judeţele Bihor şi Cluj, urmate de zona Bucureşti - Ilfov.



Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close