Suspiciunile de fraudă au ajuns până la Oficiul European de Luptă Antifraudă, care a cerut autorităţilor din România o anchetă la STS. Contractul, în valoare de 12 milioane de lei, a fost atribuit unui consorţiu de firme controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, singurul care a depus o ofertă.
Tranzacţia a fost reclamată la Oficiul European de Luptă Antifraudă de firma ce reprezintă gigantul suedez Ericsson în România şi care a livrat primele echipamente pentru serviciul 112. Aceasta a susţinut că există indicii privind o posibilă fraudă cu bani europeni în această licitaţie.
Directorul STS, Marcel Opriş, susţine că reclamaţia face parte dintr-un război comercial, ce nu-şi are locul într-o problemă atât de importantă, precum sistemul 112.
Constatarea este programată pentru data de 19 octombrie, urmând ca raportul final să fie întocmit până la finalul lunii.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a atribuit, pe 23 iulie, un contract în valoare de peste 10 milioane de lei fără TVA pentru modernizarea sistemului 112, către un consorţiu format din firme despre care procurorii DNA susţin că ar fi controlate indirect de Sebastian Ghiţă. Aceasta a fost singura ofertă depusă. Ghiţă susţine însă că nu mai are nicio legătură cu firmele respective, care ar fi conduse de foşti colegi de liceu.
Nu singurele probleme ale lui Sebastian Ghiţă. Afaceristul a fost trimis în judecată pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, într-un alt dosar.
Potrivit DNA Ploieşti, Ghiţă ar fi "spălat", prin intermediul a 54 de firme pe care le controlează direct sau prin interpuşi, bani europeni şi de la buget primiţi drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme la câştigarea unor contracte pe bani publici.
Citiţi şi Sebastian Ghiţă, cu procurorii la portiţă
Citiţi şi Sebastian Ghiţă, cu procurorii la portiţă