Antena 3 CNN Actualitate Control la funcţionarii publici: Cărţi de muncă necompletate de 11 ani

Control la funcţionarii publici: Cărţi de muncă necompletate de 11 ani

Control la funcţionarii publici: Cărţi de muncă necompletate de 11 ani
Sursa foto: Functionarii publici incalca legea in mai multe judete ale tarii
10 Sep 2009   •   14:59

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a controlat primăriile din trei judeţe ale ţării şi a constatat mai multe abateri de la legislaţia în vigoare, printre care incompatibilităţi la nivelul funcţiilor publice, dar şi chestiuni administrative legate de concursul funcţionarilor publici sau vechimea necesară pentru a ocupa o anumită funcţie.

În perioada 26-28 august, ANFP a verificat instituţiile publice din judeţele Ilfov, Braşov şi Teleorman şi umrează să sesizeze Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Curtea de Conturi, pentru neregulile observate.

Astfel, în comuna Domneşti din judeţul Ilfov, reprezentanţii ANFP au constatat un număr ilegal de membri în comisia de concurs pentru funcţionarii publici, respectiv în loc de cinci membri, cât prevede legea, erau prezenţi doar patru. De asemenea, în cadrul comisiei de concurs erau prezenţi primarul şi viceprimarul, deşi legislaţia interzice acest lucru.

Tot în Domneşti, cărţile de muncă ale angajaţilor nu erau completate din 1998.

În oraşul Popeşti-Leordeni, tot din Ilfov, şeful serviciului contencios din cadrul Primăriei ocupa postul cu o vechime de numai trei luni, deşi legea prevede o vechime în muncă de trei ani de fapt.

La Ciolpani însă existau sporuri de 75% fără a se preciza pentru ce anume sunt oferite, iar restul de 25%, pentru ?alte atribuţii?, fără a se specifica concret în ce constau acestea.

În localitatea Trivale din judeţul Teleorman, situaţia este asemănătoare, de exemplu sporurile erau date pentru ziua naţională a României, zilele de naştere ale angajaţilor, pentru ziua copilului şi chiar pentru ziua funcţionarului public, care de fapt nu există.

Funcţionarii publici lucrează doar două ore

Apoi, în comuna Vama Buzăului din judeţul Braşov, şeful biroului de finanţe-contabilitate avea studii medii, deşi legislaţia prevede necesitatea studiilor superioare pentru ocuparea acestei funcţii.

Tot în comuna din Braşov, funcţionarul public care se ocupa de cadastru lucrează doar două ore şi de asemenea, este cel care a refuzat să depună jurământul după terminarea concursului, iar din punct de vedere legal, acest lucru atrage după sine eliberarea respectivului din funcţia publică.

Neregulile constatate în cadrul controalelor pe care ANFP le-a făcut la nivelul administraţiei publice locale vor fi înaintate către ANI şi Curtea de Conturi, iar Agenţia va propune de asemenea efectuarea de către funcţionarii publici a unor cursuri de instruire.

Pentru perioada următoare, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va efectua controale la instituţiile publice din judeţele Giurgiu şi Ialomiţa.

De asemenea, ANFP va solicita sprijinul Ministrului Administraţiei şi Internelor în vederea facilitării unei intervenţii în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, pentru a aduce precizări cu privire la respectarea legislaţiei din domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici şi a face cunoscute măsurile care se impun în cazul încălcării legislaţiei.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close