Antena 3 CNN Actualitate Copii cu dizabilităţi, scoşi la muncă pentru cinci lei pe oră (VIDEO)

Copii cu dizabilităţi, scoşi la muncă pentru cinci lei pe oră (VIDEO)

Copii cu dizabilităţi, scoşi la muncă pentru cinci lei pe oră (VIDEO)
Sursa foto: Portar centru plasament
12 Mai 2009   •   19:36

Copiii cu dizabilităţi sunt pusi la muncă la Iaşi. Pentru cinci lei şi o bere, un copil bolnav din centrul de plasament din Târgu-Frumos poate fi angajat cu ziua, chiar şi pe un şantier. De selecţia şi plasarea lor se ocupă chiar personalul instituţiei, care negociază cu angajatorii locul de muncă la negru. Copiii sunt aleşi în funcţie de munca pe care urmează să o presteze. Mai voinicuţi, mai slăbuţi, contează să fie harnici.

În imaginile surprinse cu camera ascunsă, se poate observa cum portarul instituţiei discuţia dintre o femeie, care are intenţionează să se mute şi are nevoie de ajutor. Portarul nici nu stă pe gânduri. O lasă pe femeie să aştepte câteva minute, după care se întoarce cu trei adolescenţi. Au bătut palma şi atât. Nu a fost nevoie nici de bilet de voie, iar femeii nu i s-a cerul fără nici măcar un număr de telefon, în caz că băieţii nu se mai întorc niciodată.

Cinci lei pe oră, un sandviş şi o bere. Cam atât costă un copil cu dizabilităţi, cea mai ieftină forţă de muncă din Iaşi. Dacă cei mai în putere sunt luaţi pe şantier, cei mai mici sunt închiriaţi pentru agricultură.

Pe vreme de criză, centrul de plasament a devenit locul preferat de recrutare pentru mai mulţi angajatori ieşeni. Directorul centrului ştie că are în subordine o adevărată agenţie de forţă de muncă. Aşa că nu prea vrea să vorbească despre asta. El a explicat că regulamentul nu îi permite să acorde interviuri fără acordul directorului general. Şi totuşi, în regulament nu scrie nicăieri că aceşti copii cu dizabilităţi pot fi angajaţi cu ziua la oricine.

Portarul centrului a fost dat afară şi caută loc de muncă, pentru el, de această dată. Oricare dintre copiii bolnavi pe care i-a lăsat să plece putea să nu se mai întoarcă niciodată, asemenea unui adolescent, din alt centru ieşean, care a fost găsit mort pe câmp, în urmă cu o lună.



Observator

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close