Antena 3 CNN Actualitate Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate pot primi alocaţii mărite de la statele respective

Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate pot primi alocaţii mărite de la statele respective

Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate pot primi alocaţii mărite de la statele respective
19 Aug 2008   •   23:45

Românii care muncesc legal în străinătate pot primi alocaţii pentru copii de la statele în care lucrează. Numai că puţini ştiu acest lucru şi mult mai puţini sunt cei care se încumetă să înceapă lupta cu birocraţia. Procedurile de obţinere a drepturilor pentru copiii pot dura şi 3 luni.

În România, un copil primeşte o alocaţie de 40 de lei lunar. Copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate pot primi şi de 10 ori mai mult. Condiţiile: părinţii trebuie să se încadreze în legislaţia ţării respective şi să se înarmeze cu multă răbdare. "Se completează formularul european 411 care e completat în ţara de origine, se trimite în România, se fac şi aici alte completări şi se stabileşte coeficientul diferenţial de care poate beneficia copilul respectiv", spune Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Din fericire pentru românii care muncesc în afară, alocaţia pentru copii se dă retroactiv începând cu data de 1 ianuarie 2007. Ţările europene au criterii diferite de acordare a alocaţiilor. Italia le dă în funcţie de venituri şi de numărul membrilor familiei. Spania oferă 24, 25 de euro pe lună copiilor sub 18 ani.

Majoritatea ţărilor din Uniune acordă alocaţiile doar dacă cei mici locuiesc în ţara respectivă. Copiii românilor care muncesc în Olanda, Portugalia, Elveţia, Grecia sau Polonia pot primi bani şi dacă stau în România. Oficial, peste 2 milioane de români muncesc legal în străinătate.

Observator
 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close