Antena 3 CNN Actualitate Copiii căpşunarilor sau cum să creşti făcând naveta România-Spania

Copiii căpşunarilor sau cum să creşti făcând naveta România-Spania

Copiii căpşunarilor sau cum să creşti făcând naveta România-Spania
17 Apr 2008   •   08:47

Aproape 350.000 de copii din România sunt afectaţi de fenomenul migraţiei, iar aproape o treime dintre ei a rămas fără ambii părinţi, potrivit unui studiu realizat de Gallup pentru UNICEF. Adică de patru ori mai mult decât au raportat primăriile din ţară. Potrivit studiului UNICEF, jumătate dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate au sub 10 ani, peste 50 la sută dintre aceştia având între doi şi şase ani. În privinţa timpului petrecut fără părinţi, 16% dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi au petrecut mai mult de un an fără aceştia, iar 3% chiar mai mult de patru ani.

Cercetarea mai indică faptul că doar 7% dintre părinţi informează autorităţile despre intenţia lor de a pleca în străinătate şi, de obicei, nici nu-şi pregătesc în vreun fel copiii înainte de a pleca. În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a acestor cazuri, aproape o treime din total, adică 100.000 de copii, sunt din Moldova, aproximativ 55.000 din Muntenia şi câte 50.000 din Transilvania şi Oltenia.

S-a constatat totodată că absenţa părinţilor are un impact scăzut în ceea ce priveşte performanţa şcolară a copiilor. Fenomenul a fost constatat în mai puţin de 10% din cazuri. Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia asupra unui alt fenomen relativ recent - o parte dintre copiii cu părinţi migranţi abandonează şcoala în România pentru a se înscrie într-o şcoală în străinătate, în ţara unde lucrează părinţii lor. Cercetarea a fost realizată în perioada aprilie - octombrie 2007 pe un eşantion de 2.000 de gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close