Copşa Mică este cel mai poluat oraş din Europa

14 Ian 2008   •   18:37
Copşa Mică este cel mai poluat oraş din Europa
La Copşa Mică, speranţa de viaţă a oamenilor este mai mică cu 9 ani decât în restul ţării. Aproape 70 de ani de poluare extremă au făcut ca localitatea sibiană să devină cel mai poluat oraş din Europa. Acum, primăria Copşa Mică a comandat un nou studiu privind speranţei de viaţă a locuitorilor. Poluarea a devenit o problemă serioasă în localitate încă din 1939, atunci când a fost înfiinţată o fabrica de prelucrare a zincului şi a plumbului din concentrate miniere.

De nenumarate ori, studiile de mediu au dovedit acelaşi lucru: concetraţiile de plumb şi cadmiu din atmosferă, sol sau din apă depăşesc cu mult limita admisă. Oraşul, văzut din satelit, seamănă cu o pata neagră imensă. Poluarea îi face pe tineri să se gândească serios să plece din oraş.

Autorităţile sunt acum într-un cerc vicios. Dacă fabrica se închide, vor trebui să facă faţă şomajului. Dacă nu, se vor lupta în continuare cu poluarea. Edilii aşteaptă rezultatele studiului privind speranţa de viaţă a locuitorilor. Şi speră ca documentul să le ofere şi o posibilă soluţie.

Antena 3

Alegeri 2020
Parteneri
x close