Antena 3 CNN Actualitate Corespondentul Antena 3 la Chişinău ? martor în dosarul vizelor

Corespondentul Antena 3 la Chişinău ? martor în dosarul vizelor

Corespondentul Antena 3 la Chişinău ? martor în dosarul vizelor
25 Aug 2007   •   11:36

Corespondentul Antena 3 la Chişinău este audiat ca martor în ancheta privind scandalul vizelor din Republica Moldova. Ziaristul a fost citat pentru că de la o anchetă jurnalistică făcută de el au început şi investigaţiile procurorilor moldoveni. Ancheta din presă a demonstrat că se pot obţine vize româneasti fără a intra în ambasadă. Pur şi simplu plăteşti un intermediar. Scandalul a tensionat relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău. Ministerul de externe român a cerut din nou Chişinăului informaţii pe cale oficială despre ancheta care vizează cel puţin un diplomat român. Autorităţile moldovene nu au formulat, până acum, acuzaţii oficiale. Investigaţia corespondentului Antenei 3 la Chişinău, Vitalie Călugăreanu, a fost realizată în colaborare cu un jurnalist de la ?Adevărul? şi cu Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie. Ziariştii au vrut să vadă cum se poate obţine ilegal o viză românească la Chişinău.

Prin demersurile lor, au ajuns la Iurie Pleşca, alias Iura, care s-a prezentat drept fost angajat al Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova. Ulterior, jurnaliştii de investigaţie au aflat că reţeaua duce la Ina Russu, directoarea unei agenţii de turism din Chişinău. Surprinsă în flagrant în timp ce lua mită, Ina Russu a fost arestată săptămâna trecută. Autorităţile de la Chişinău acuză că Ina Rusu colabora strâns cu un înalt oficial al ambasadei României.

Ziarul ?Moldova suverană? de la Chişinău susţine că diplomatul ar fi consulul Alexandru Rusu şi că există dovezi, adică convorbiri telefonice înregistrate între diplomat şi Ina Russu. Ministerul român de externe a calificat acuzaţiile drept nefondate.

Viza pentru cetăţenii Republicii Moldova se eliberează gratuit, teoretic. Practic, sunt eliberate 400 de vize pe zi, şi tot atâtea persoane plătesc în medie câte 30 de euro, taxa de intermediere. Există însă şi alte sute de vize eliberate ?la urgenţă? prin diverse tertipuri, iar taxa este peste 200 de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close