Antena 3 CNN Actualitate Cotidianul prezintă noi dezvăluiri din trecutul Noricăi Nicolai (VIDEO)

Cotidianul prezintă noi dezvăluiri din trecutul Noricăi Nicolai (VIDEO)

Cotidianul prezintă noi dezvăluiri din trecutul Noricăi Nicolai <font color=red>(VIDEO)</font>
14 Ian 2008   •   08:27

Bărbatul pentru care Norica Nicolai a emis din greşeală un mandat de arestare, pe vremea cînd era procuror, nu a efectuat nici o zi de arest, iar adevăratul făptaş spune că a fost bătut de miliţieni, să-şi recunoască fapta, pentru ca procurorul să nu încheie dosarul cu autor necunoscut. Informaţiile apar în ?Cotidianul?, ediţia de luni. Jurnaliştii au mers pe firul Celor Două Cazuri controversate date publicităţii de preşedintele Traian Băsescu. Inspecţia Procuraturii Generale a constatat ca Norica Nicolai, pe atunci, Norica Clinci a încălcat, în 1987, Codul de procedură penală prin arestarea unei persoane fără declanşarea urmăririi penale şi fără audierea acesteia.

Cu alte cuvinte, aceasta a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele unui anume Ioniţă Valerică, pentru furt din avutul obştesc. Acesta ar fi furat, împreună cu alţi patru complici, grâu din silozul Budeşti, judeţul Călăraşi.

De fapt, autorul furtului era o altă persoană, cu acelaşi nume - Ioniţă Valerică, dar cu domiciliul şi data naşterii diferite.

Instanţa l-a condamnat iniţial pe falsul autor al furtului la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că, fiind la prima infracţiune, beneficia de un decret de amnistie. În momentul în care a constatat că nu acel Ioniţă Valerică a fost autorul furtului, Norica Clinci a înaintat recurs, întrucât adevăratul hoţ era recidivist şi nu beneficia de prevederile decretului de amnistie.

Eroarea respectivă nu i-a aparţinut procurorului Clinci, ci miliţienilor care făceau cercetările.

Norica Clinci a fost însă sancţionată pentru că, în momentul în care a descoperit greşeala, nu a urmat procedura - nu a declanşat urmărirea penală împotriva adevăratului autor al furtului şi nici nu l-a audiat, ci a modificat doar mandatul de arestare emis iniţial.

Cel condamnat din greşeală pentru furt suferea în 1987, ca şi acum, de un handicap neuromotor, astfel, că nu putea vorbi coerent şi nici să se deplaseze normal.

Adevăratul făptaş locuieşte în oraşul Budeşti, judeţul Călăraşi. El susţine că a fost bătut de poliţie şi obligat să-şi asume furtul de grâu, ?pentru ca procurorul să scape de un dosar cu autor necunoscut".

Jurnaliştii de la Cotidianul au reuşit să o contacteze şi pe americanca Patricia Ellen Long, cea care a fost reprezentată în instanţă, într-un proces de adopţie, de procurorul Norica Clinci.

Americanca a confirmat că a cunoscut-o, în 1991, pe Norica Clinci. Patricia Long spune că procurorul nu i-a cerut bani şi că ea nu i-ar fi plătit nimic, cu excepţia taxelor pentru întocmirea dosarului de adopţie.

În 1991, Norica Clinci a studiat, timp de trei luni, la Biblioteca Universităţii de Stat din Cleveland, iar Patricia Long a găzduit-o -  

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close