Antena 3 CNN Actualitate Cozma a revenit în Bucureşti. Procesul intentat statului a fost amânat

Cozma a revenit în Bucureşti. Procesul intentat statului a fost amânat

Cozma a revenit în Bucureşti. Procesul intentat statului a fost amânat
14 Dec 2007   •   07:18

Cozma a venit vineri în Bucureşti pentru a participa la procesul intentat statului român. Procesul a fost amânat pentru 25 ianuarie 2008, pentru că atât Parchetul, cât şi avocatul fostului lider al minerilor din Valea Jiului, au depus, la termenul de vineri, motivele pentru care au făcut contestaţii. Fostul lider al minerilor s-a prezentat la procesul intentat statului pentru reîncarcerarea sa şi perioada de detenţie executată ca urmare a anulării ordinului de graţiere din decembrie 2004. Acesta solicită despăgubiri, susţinând că a fost ţinut ilegal în închisoare pentru 178 de zile, în perioada decembrie 2004 - iunie 2005. Despăgubirile solicitate de Miron Cozma se referă la cele 178 de zile petrecute în închisoare după revocarea decretului de graţiere emis de Ion Iliescu.

Fostul şef al statului a semnat, în decembrie 2004, un decret în urma căruia Miron Cozma a fost eliberat, pe 16 decembrie. Două zile mai târziu, în urma criticilor venite de partidele politice şi de reprezentanţii societăţii civile, decretul a fost revocat, iar fostul lider al minerilor din Valea Jiului a ajuns din nou după gratii.

Miron Cozma a cerut statului român despăgubiri în valoare de patru milioane de euro pentru perioada în care susţine că a fost încarcerat ilegal. Tribunalul Bucureşti a admis ca acesta să fie despăgubit cu 10.000 de euro. Sentinţa a fost însă constestată de procurori.

Termenul de vineri are loc la 12 zile după ce fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost eliberat din Penitenciarul Rahova, după ce a executat 10 ani de închisoare pentru fapte comise la mineriade.

Cozma are interdicţie de a intra în Bucureşti, dar pentru termenul de azi a primit acceptul Poliţiei. Aprobarea de intrare în Capitală este valabilă doar pentru o zi, Miron Cozma fiind obligat să părăsească oraşul imediat după proces.

Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close