Antena 3 CNN Actualitate Creditele cu rate avantajoase, de care majoritatea românilor nu au auzit. Băncile profită de acest lucru

Creditele cu rate avantajoase, de care majoritatea românilor nu au auzit. Băncile profită de acest lucru

Foarte puțini sunt cei care, atunci când merg la banca să facă un credit, sunt foarte bine documentați. Deși sunt mai bine de zece ani de când cei care fac un împrumut pot alege între rate egale sau rate descrescătoare, nu sunt mulți cei care știu că au această opțiune. Iar băncile evită să spună acest lucru, în ciuda faptului că sunt obligate să ofere toate opțiunile.

Creditele cu rate avantajoase, de care majoritatea românilor nu au auzit. Băncile profită de acest lucru
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    11 Aug 2022   •   10:40

"Într-adevăr, băncile oferă prima dată scadenţarul cu rate egale. Scadenţarul cu rate descrescătoare, consumatorul plăteşte băncii mai puţine dobânzi şi comisioane", explică Irina Chiţu, director comparator bancar.  

"Băncile sunt obligate prin legislație să prezinte clienților cele două metode. În practică, nu le este prezentată clienților. Majoritatea nu știu de această metodă", spune Camelia Grădinariu, consultant financiar. 

Cu alte cuvinte, cei care aleg rate egale sunt nevoiți să ramburseze aceeași sumă lunar, pe tot parcursul creditului. În acest caz, în primii ani, rata este mai mică față de situația în care s-ar fi ales ratele descrescătoare. Iar soldul scade mai lent.  

"În momentul în care aplici pentru rate egale, te încadrezi la o sumă mai mare, numai că nu este în avantajul clientului, deoarece la finalul creditului suma totală de plată este mai mare decât în cazul celeilalte metode", arată Camelia Grădinariu, consultant financiar.  

"Pot opta pentru acest tip de rate descrescătoare. Înseamnă un efort mai mare în primii ani ai creditului și apoi acest efort financiar se reduce", a precizat Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte CFA România, potrivit ObservatorNews.

×
Subiecte în articol: credit
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close