Antena 3 CNN Actualitate Crescătorii de taurine protestează faţă de refuzul sindicatelor de a negocia preţul laptelui

Crescătorii de taurine protestează faţă de refuzul sindicatelor de a negocia preţul laptelui

Crescătorii de taurine protestează faţă de refuzul sindicatelor de a negocia preţul laptelui
11 Mar 2008   •   08:06

Crescătorii de taurine pichetează marţi începând cu ora 11.00, sediile a şase fabrici de procesare a laptelui. Protestul va dura trei ore şi se va desfăşura la sediile a două fabrici din apropierea Bucureştilor şi a altor patru din ţară. Aceştia sunt nemulţumiţi de refuzul repetat al procesatorilor de a negocia preţul laptelui, cel actual fiind considerat de crescători prea mic.

Crescătorii de taurine din România susţin că procesatorii de lapte trebuie să negocieze cu sindicatele dacă vor să mai cumpere acest produs din România. Ei dau ca exemplu practicile din statele Uniunii Europeane, unde comerciaţii şi procesatorii în urma negocierilor cu sindicatele semnează un acord prin care stabilesc un preţ anual de referinţă al laptelui.

În replică, patronatul din industria laptelui susţine că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv, împreună cu sindicatele. Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui arată totodată că o majorare a preţului de achiziţie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine.

Liderii sindicali ameninţă că toţi crescătorii de taurine vor sista livrările de lapte către fabricile care vor refuza în continuare mărirea preţului la acest produs. Ei spun că vor picheta şi sediile punctelor vamale prin care trec transporturile de lapte din Uniunea Europeană către România. Totodată, acţiunile de protest vor fi îndreptate şi către Ministerul Agriculturii şi cel al Economiei.

În octombrie anul trecut peste o sută de fermieri au pichetat, pentru trei zile consecutiv, sediul Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu autorităţile în ceea ce priveşte finanţarea zootehniei. Crescătorii de animale cereau Guvernului finanţarea acestui sector, respectiv subvenţionarea fermierilor care au mai puţin de trei vaci, care din punctul lor de vedere produc 80 la sută din laptele comercializat pe piaţă.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close