Antena 3 CNN Actualitate Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Înălţarea Domnului
05 Iun 2008   •   08:12

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc astăzi o altă mare sărbătoare a creştinătăţii, Înălţarea Domnului. Ca la Înviere, gospodinele trebuie să înroşească ouă. Dar sărbătoarea de astăzi, pe lângă semnificaţia biblică, mai are una aparte: este dedicată pomenirii eroilor neamului. Slujbe de pomenire ale acestora vor fi oficiate, după Sfânta Liturghie, în toate lăcaşele de cult din ţară şi străinătate.

Înălţarea Domnului este o sărbătoare bisericească, dar care are un caracter naţional, prin facptul că marchează ziua de pomenire a eroilor neamului. Încă din 24 august 1920, regele Ferdinand I a promulgat legea care instituia sărbătoarea naţională, anuală, de comemorare a eroilor în ziua de Înălţarea Domnului. Această dată a fost modificată, ulterior, de regimul politic comunist. După evenimentele din decembrie 1989 s-a revenit la sărbătorirea Zilei eroilor de Înălţarea Domnului, prin hotărârea luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

În această zi sunt oficiate slujbe de pomenire în toate bisericile şi mănăstirile, iar după Liturghie sunt organizate procesiuni la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate cinstirii eroilor.

Sărbătoarea Înălţării introduce o altă mare sărbătoare cinstită de creştini, şi anume Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. De Rusalii, Sfinţii Apostoli au primit har şi s-au transformat din oameni simpli în propovăduitori ai învăţăturii creştine. Este ziua în care oamenii se salută cu ?Hristos S-a înălţat!? şi ?Adevărat s-a înălţat!?.

În satele româneşti, Înălţarea Domnului se suprapune cu sărbătoarea populară numită Ispas, dedicată personajului mitic cu acelaşi nume. De Ispas se crede că sufletele morţilor se pot rătăci în drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pământ şi provocând rele oamenilor şi animalelor.

Antena 3

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close