Antena 3 CNN Actualitate Creştinii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută şi ca Drăgaica sau Sânzienele

Creştinii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută şi ca Drăgaica sau Sânzienele

Creştinii sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută şi ca Drăgaica sau Sânzienele
Sursa foto: Sanziene
24 Iun 2009   •   08:42

Creştinii sărbătoresc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau, popular, Drăgaica ori Sânzienele. Obiceiurile specifice acestui eveniment, care marchează solstiţiul de vară, sunt respectate cu sfinţenie în satele româneşti.

Drăgaica este un ritual practicat în Banat, Muntenia şi Ardeal, în preajma solstiţiului de vară.

În Alba, spre exemplu, în ajunul acestei zile se culeg flori care se împletesc şi se aşează pe acoperiş pentru a fi stropite de rouă. Se zice că dacă floarea creşte peste noapte, se împlinesc dorinţele.

Tradiţiile sunt transmise din generaţie în generaţie şi respectate cu sfinţenie şi în Ardeal.

Tradiţia spune că Sânzienele aduc noroc, sănătate şi belşug în casele oamenilor. Tinerele fete îşi pot afla ursitul, iar copiii sar peste foc, în semn de purificare.

În calendarul creştin ortodox, pe 24 iunie este celebrată naşterea lui Ioan Botezătorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.



Antena3.ro

×
Parteneri
România, la doar un procent distanţă de înghețarea pensiilor
x close