Antena 3 CNN Actualitate Criticaţi de Băsescu, medicii români sunt extrem de căutaţi în străinătate

Criticaţi de Băsescu, medicii români sunt extrem de căutaţi în străinătate

Criticaţi de Băsescu, medicii români sunt extrem de căutaţi în străinătate
Sursa foto: medici
29 Mar 2010   •   22:46

Deşi preşedintele Traian Băsescu critică pregătirea medicilor noştri, mii de doctori români muncesc cu succes în toată Europa. La ultimul târg de joburi de la Bucureşti, europenii au oferit câteva mii de posturi, plătite cu salarii şi de 10.000 de euro, pentru a-i convinge pe specialiştii noştri să profeseze la ei în ţară. Medicii români au mare căutare în Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia sau în Ţările Scandinave.

Cel mai cunoscut ortoped de copii din România, prof. dr. Gheorghe Burnei, este râvnit de o clinică din Marea Britanie. Englezii sunt dispuşi să plătească pentru valoarea sa şi i-au făcut o ofertă generoasă: între 45.000 şi 65.000 de lire sterline, pe lună, potrivit propriilor declaraţii.

Şi nu doar somităţile din România sunt râvnite în străinătate, ci şi tinerii rezidenţi. La Târgul Internaţional de Cariere Medicale desfăşurat în urmă cu o săptămână în Capitală, clinici renumite din Uniunea Europenă au oferit peste 3.000 de posturi. Străinii le-au oferit medicilor specialişti salarii care depăşeau 12.000 de euro. În ţară, un medic începător nu primeşte mai mult de 1.300 de lei.

Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, anul trecut 1.410 medici au solicitat un certificat pentru a putea lucra în străinătate. Anual, 6% din medicii din spitale pleacă să lucreze în alte ţări şi cei mai mulţi sunt tineri.

Antena 3

×
Subiecte în articol: medici
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close