Antena 3 CNN Actualitate CSAT: Toţi operatorii de telefonie mobilă şi internet, puşi la dispoziţia SRI

CSAT: Toţi operatorii de telefonie mobilă şi internet, puşi la dispoziţia SRI

CSAT: Toţi operatorii de telefonie mobilă şi internet, puşi la dispoziţia SRI
07 Apr 2008   •   08:53

Animozităţile dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu par să dispară atunci când vine vorba de întărirea statului poliţienesc. Cei doi iau decizii secrete sau adoptă hotărâri de Guvern. Aşa s-a întâmplat şi pe 25 martie, când CSAT, sub comanda preşedintelui, a decis ca toţi operatorii de telefonie şi Internet să-şi pună serverele la dispoziţia Serviciului Român de Informaţii spre interceptare, relatează ziarul "Ziua".

Evenimentul istoric ce a avut loc la Bucureşti, summit-ul NATO, a pus pe jar autorităţile române care nu au ştiut ce să mai facă pentru a proteja delegaţiile statelor membre ale Alianţei. Astfel, în cel mai mare secret, s-au adoptat o serie de hotărâri prin care statul îşi întăreşte structurile de supraveghere a cetăţenilor şi de intervenţie împotriva celoar care ar putea reprezenta un pericol public.

Şedinţa CSAT va rămâne şi ea în ?istorie? ca fiind momentul în care preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu au pus bazele unei colaborări în privinţa sporirii măsurilor de securitate. Guvernul a decis înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare a Acţiunilor de Ordine Publică, prin care să poată propune instituirea stării de urgenţă sau să declare stare de alertă în domeniul ordinii publice. Puterea SRI-ului a sporit în ceea ce priveşte interceptarea comunicaţiilor de orice fel.

În urma acestei decizii, firmele care furnizează servicii de telefonie mobilă, fixă sau Internet sunt obligate să acorde sprijin tehnic pentru realizarea interceptărilor. În plus, acestea trebuie să predea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul SRI toată logistica.

Ne putem aştepta chiar şi la noi scumpiri ale serviciilor de telefonie, dat fiind faptul că operatorii privaţi vor suporta costurile acestor operaţiuni.

Antena3.ro

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close