Antena 3 CNN Actualitate CTP, despre sporul de radiaţii solicitat de sindicatul cadrelelor didactice: "Cum îţi permiţi să ceri aşa ceva?”

CTP, despre sporul de radiaţii solicitat de sindicatul cadrelelor didactice: "Cum îţi permiţi să ceri aşa ceva?”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere spor pentru condiții de muncă, sub pretextul că desfășurarea școlii online presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivele electronice personale, pe care le folosesc în activitatea profesională. Cristian Tudor Popescu a criticat pretenţiile profesorilor, spunând că sunt bazate pe o idee greşită din anii 1990.

CTP, despre sporul de radiaţii solicitat de sindicatul cadrelelor didactice: "Cum îţi permiţi să ceri aşa ceva?”
Sursa foto: foto- Facebook/ Cristian Tudor Popescu
de Claudia Popovici    |    14 Noi 2020   •   15:45

În plină campanie electorală Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) spune că “este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație, dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecințele le vor resimți copiii noștri”.

Cristian Tudor Popescu a criticat pretenţiile profesorilor, spunând că sunt bazate pe o idee greşită din anii 1990 despre radiaţiile aduse de calculatoare.

"Sistemul de învăţământ din România, ca şi sistemul de sănătate, au probleme mari, nu de acum din pandemie. Au dinainte, sigur că da. Sigur, că profesorii au salarii mici, sigur că sunt atâtea şcoli date de exemplu sumbru cu toalete în curte, cu frig în clase... ştim toate astea, cu transportul elevilor şi aşa mai departe. Şi peste asta a venit pandemia”, a declarat Cristian Tudor Popescu în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Mai exact, potrivit adresei depuse la Guvern, FSLI solicită modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât “să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru că personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

"Deci nişte profesori, nu nişte guvernanţi, nu de la minister, nu, nişte profesori de catedră, care lucrează cu elevi, pretind prin această federaţie a sindicatelor libere din învăţământ, pretind acum spor de calculator. Că dacă lucrează cu elevii online, să primească un spor de calculator. Ştiţi ce rezultă pe cale de consecinţă logică din această cerere?  Rezultă că domnii profesori nu s-au ocupat până acum cu calculatorul”, a mai declarat Cristian Tudor Popescu 

CTP: Vă imaginaţi un profesor care stă fără calculator şi se duce la şcoală?

"Vă imaginaţi un profesor în România anilor 2010-2020 care nu petrece o oră, două, trei pe zi în faţa unui calculator pentru a se instrui, pentru a se ţine la curent cu tot ce evoluează în disciplina pe care o predă? Vă imaginaţi un profesor care stă fără calculator şi se duce la şcoală? Da, el există. Ştiţi cine e? E ăla de care-şi bat joc copiii, râd în bănci de el. De ce? Pentru că i-o iau înainte, pentru că ei ştiu nişte lucruri, şi le ştiu mai bine „up to date” - le ştiu la zi, vorbesc între ei, pentru că ei ştiu să lucreze cu calculatorul. Şi ăla de vine să ţină ora, şi care nici nu ştie să deschidă un calculator, se face de râs, pentru că este depăşit de faptul că nu are acces la această nouă tehnologie”, a mai precizat Cristian Tudor Popescu.

CTP: Cine este profesorul? Este cel care refuză acum să lucreze online. De ce?

"Pentru că nu ştie, în primul rând. De ce refuză să se înregistreze orele ţinute online? Cum adică? Cum îţi permiţi să ceri aşa ceva? Păi, dumneata ţii cursuri plătit de stat, de la buget, în localul statului, la şcoală, şi pretinzi că ora respectivă pe care o ţii nu poate fi înregistrată? E proprietatea personală a dumitale? Ce vorbeşti dom'le?  Un profesor care ar fi utilizat calculatorul în mod firesc în pregătirea lui, nu ca să ţină ore online, înainte de pandemie, când nu era cazul, ce spor să ceară", se întreabă Cristian Tudor Popescu.

CTP: Dacă vor bani, să ceară salarii mai mari, direct

"Ăsta e un spor vechi, de acum 25 de ani. Ştiţi de când e? Când au apărut PC-urile şi s-au răspândit în anii 90 în România, alea vechi aveau tuburi catodice, ca televizorul, erau mari... Şi acolo există o radiaţie, dar, la fel, este sub nivelul de periculozitate pentru om.   În niciun caz, radiaţia unui ecran de calculator nu este mai periculoasă decât radiaţia electromagnetică a telefonului pe care îl au toţi domnii profesori!”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Sporul este justificat de expunerea la radiații, potrivit FSLI

 

 




 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close