Antena 3 CNN Actualitate Cu cât va crește rata la bancă dacă o amânăm. Analist economic: ”Această soluție vine cu costuri suplimentare”

Cu cât va crește rata la bancă dacă o amânăm. Analist economic: ”Această soluție vine cu costuri suplimentare”

Guvernul discută despre posibilitatea amânării ratelor. Avem calculele și vă arătăm cu cât veți plăti mai mult la rata pentru casă sau la un credit de nevoie personale daca vă veți amâna rata.

Cu cât va crește rata la bancă dacă o amânăm. Analist economic: ”Această soluție vine cu costuri suplimentare”
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    11 Apr 2022   •   10:41

Pentru un credit la casă în valoare de 290.000 de lei pe 30 de ani, rata ar putea crește cu aproximativ 180 de lei pe lună dacă alegeți să o amânați pe o perioadă de 9 luni.

Dobanda care se acumulează în cele 9 luni de amânare este de 10.822 de lei, care va fi împărțită pe următorii 5 ani.

Astfel, de la o rată de 1.557 de lei pe lună, veți ajunge să plătiți 1.737 de lei pe lună, potrivit finzoom.ro.

În cazul unui credit de nevoi personale în valoare de 10.0000 de euro pe 5 ani, rata va crește cu aproximativ 64 de lei pe lună în cazul în care alegeți să o amânați timp de 9 luni.

Dobânda care se acumulează în cele 9 luni de amânare este de 3.090 de lei, care va fi împărțită pe următoarele 9 luni.

Asta înseamnă că de la o rată de 1.005 lei pe lună veți ajunge să plătiți o rată de 1.069 de lei, asta dacă alegeți să prelungiți perioada de creditare.

Dacă decideți să nu prelungiți perioada de plată a creditului de nevoi personale, veți plăti o rată de 1.219 lei pe lună, adică cu 214 lei mai mult.

”Să nu uităm de faptul că dobânzile sunt în creștere, deci se va strânge mai mult decât estimăm noi în momentul acesta. Această amânare a ratelor, ca și dățile trecute, în 2020 și 2021, este o gură de oxigen pentru români, dar este o soluție pe termen scurt care vine cu costuri suplimentare.

Consumatorii trebuie să rețină că această suspendare nu înseamnă iertare de a mai plăti, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze și pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare.

Acum depinde foarte mult unde te afli tu cu plata creditului, pentru că dacă ești la începutul perioadei de creditare, suspendarea te afectează mai mult decât dacă ești la sfârșitul perioadei de creditare, pentru că la începutul unui credit rata lunară este formată cam 75% din dobânzi și comisioane și doar 25% principal, cât dai tu înapoi din cât ai împrumutat”, a declarat Irina Chițu, analist economic.

×
Subiecte în articol: rata la banca
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close