Antena 3 CNN Actualitate Cultură A început a 59-a ediţie a festivalului de Film de la Berlin. Două scurtmetraje româneşti, în competiţie

A început a 59-a ediţie a festivalului de Film de la Berlin. Două scurtmetraje româneşti, în competiţie

A început a 59-a ediţie a festivalului de Film de la Berlin. Două scurtmetraje româneşti, în competiţie
Sursa foto: ursul de aur
06 Feb 2009   •   10:13

A 59-a ediţie a Festivalului Cinematografic de la Berlin s-a deschis, joi seară, cu filmul "The International", un film pe o temă la ordinea zilei: manevrele riscante ale unei instituţii bancare. Între peliculele care-şi dispută trofeul Ursul de Aur se numără şi o coproducţie realizată în România.
Sute de amatori de cinema au salutat vedetele invitate la deschiderea celei de-a 59-a ediţii a festivalului, cunoscut sub denumirea de Berlinala. Pe covorul roşu sunt aşteptaţi printre alţii Keanu Reeves, Renee Zellweger, Michelle Pfeiffer, Demi Moore, Monica Bellucci, Steve Martin şi Woody Harrelson. Organizatorii sunt bucuroşi că strălucirea evenimentului nu a fost afectată de criză.
Juriul actualei ediţii este prezidat de actriţa britanică Tilda Swinton, care nu consideră că are o misiune prea dificilă. ?E ca şi cum ai merge la un film iar apoi te-ai duce la bar şi ai discuta cu prietenii despre ce ţi-a plăcut şi ce nu.? a declarat câştigătoarea premiului Oscar de anul trecut.
Protagonistul filmului proiectat în deschidere, "The International", este un alt actor englez, Clive Owen. Acesta a fost cel mai ovaţionat la sosirea pe covorul roşu şi a avut, în schimb, cuvinte de laudă pentru Berlin, unde s-au filmat câteva scene ale peliculei.
Inspirat dintr-un mare scandal bancar din 1991, filmul îşi propune să dezvăluie legăturile ascunse dintre lumea financiară şi cea a crimei. Scenariul oferă pretextul unor spectaculare scene de acţiune.
Alături de creaţii ale unor veterani ca Andrzej Wajda sau Costa Gavras, în competiţia oficială este înscrisă şi coproducţia româno-anglo-maghiară "Katalin Varga", realizată în România de debutantul englez Peter Strickland. Primul film al regizorului Radu Jude a fost selecţionat în secţiunea Forum, iar programul de scurt-metraje include două producţii româneşti, "Bric - Brac", semnat Gabriel Achim şi "Renovare", în regia lui Paul Negoescu.
Antena 3

×
Subiecte în articol: festival de film
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close